Güneş doğmadan hasat için yola çıkıyorlar, yılda 25 milyon üretim yapıyorlar! Yaz-kış ayrı hasat dönemi: Tanesi ise 10 TL…

Güneş doğmadan hasat için yola çıkıyorlar, yılda 25 milyon üretim yapıyorlar! Yaz-kış ayrı hasat dönemi: Tanesi ise 10 TL…

Türkiye’de kesme çiçek üretimi için önemli bir bölge olan İzmir’in Menderes ilçesindeki üreticiler güneş doğmadan hasat için yola çıkıyorlar, yılda 25 milyon üretim yapıyorlar. 400 üreticinin ekmek kapısı olan bu iş 2 bin kişiye de istihdam sağlıyor…

Tarım bakımından verimli topraklara sahip olan İzmir’de kesme çiçek üretimi de önemli bir yere sahip. Lilyum, gerbera, lisianthus üretiminde 2’inci sırada yer alan İzmir, gül ve kasımpatıda ise 1’inci geliyor. Özellikle 14 Şubat Sevgililer Günü’nün yaklaşmasıyla birlikte kentte hasat yoğunluğu başlamış durumda.

Türkiye’deki yıllık 100 milyon gül üretiminin 25 milyona yakınını gerçekleştiren İzmirliler, kış ve yaz mevsimi olacak şekilde 2 ayrı hasat yapıyor. Kışlık üretilen güllerin hepsi Sevgililer Günü yaklaşırken piyasaya sürülüyor, yazlık üretimler ise Nisan ayından Kasım ayına kadar devam ediyor.

Hasadı yapmak için güneş doğmadan seraya ulaşan üreticiler, öğlen sonuna kadar çiçek kesiyor. Kesilen çiçekler mezatta satıldıktan sonra ülkenin çeşitli bölgelerindeki alıcılara ulaşıyor. İç pazardaki talebi karşılayan güller aynı zamanda yurt dışına da satılıyor.

Kesme çiçeğin üretim üssü Menderes’te bu iş 400 üreticiye gelir, 2.000 kişiye de istihdam sağlamış oluyor.

izmir-menderes-kesme-cicek-uretim-1.jpg

“SÖZLEŞMELİ, PLANLI ÜRETİME GEÇMEYE ÇALIŞIYORUZ”

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, AA muhabirine, Menderes ilçesinde örtü altında yapılan kesme çiçek üretiminin önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyledi.

Kentteki iklim yapısının kış aylarında herhangi bir ısıtmaya gerek kalmaksızın üretimi mümkün kıldığına değinen Şahin, bunun üretici için avantaj olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin sözleşmeli tarım modeliyle planlı üretime geçeceğini aktaran Şahin, "Bu konuya en kolay dahil edeceklerimizden biri de kesme çiçek ve dış mekan süs bitkileri. Bununla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte kimin nerede, neyi, ne kadar üretebileceğini ve kime satacağını bir sözleşmeye bağlı kalarak hareket edeceği bir sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Belirlemiş olduğumuz bu ihtiyaçlar çerçevesinde üretimi planlayacağız. Bu aslında Türk tarımında bir devrim niteliğini taşıyor. Çok kısa bir sürede hayata geçecek." diye konuştu.

izmir-menderes-kesme-cicek-hasadi.jpg

TANESİNİ 10 LİRAYA SATIYORLAR

Menderes’te yıllardır gül üretimi yapan Eyüp Çalık da bir dönümde 800 ila 1000 demet kırmızı gül yetiştiğini söyledi. Sevgililer Günü hazırlığının Kasım ayından itibaren başladığını aktaran Çalık, "Ekim ayında budamalarını, bakımını yapıyoruz, ilaç ve gübresi derken bu vaziyete geliyor. Ocak ayının 20'lerinde Sevgililer Günü için yoğun bir hasat dönemine başlıyoruz." İfadelerine yer verdi.

Bu sene yağışlı günler fazla olduğu ve nemden dolayı güllerde kara leke çıkmaması için ilaç ve gübre kullanmak zorunda kaldıklarını söyleyen Çalık, günlük kestikleri çiçekleri satışa hazır hale getirerek mezraya götürdüklerini aktardı. Çalık, içinde 20 adet gülün bulunduğu demetlerin üreticide kalitesine göre 150 ila 200 TL arasında fiyatlara satıldığını da belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN