İliç'teki siyanür sızıntısı yaşanan maden için deprem uyarısı: Türkiye halk sağlığı çöküşe geçer

İliç'teki siyanür sızıntısı yaşanan maden için deprem uyarısı: Türkiye halk sağlığı çöküşe geçer

Avukat İsmail Hakkı Atal, büyük bir facia yaşanmaması için Erzincan'ın İliç ilçesindeki siyanür sızıntısı yaşanan altın madeninin kapatılması gerektiğini belirtti. Atal, olası bir depremde Anagold madeninin atığı siyanürlü zehir Fırat Nehri’ne karışacak olursa Harran Ovası biter, Kaban Barajı, Atatürk Barajı biter. Türkiye halk sağlığı çöküşe geçer” dedi.

Erzincan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin işlettiği altın madeninde siyanür sızıntısı yaşanmasının üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından madene 16,4 milyon lira para cezası verilmişti. Bakanlık, madenin faaliyetine son vermişti.

Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu’nun altın madenin kapatılması için sızıntıdan önce açtığı davada İliç Asliye Hukuk Mahkemesi, madende keşif yapılmasına karar vermişti. Cezayirlioğlu, madenin fay hattı üzerinde bulunduğunu ve deprem olması durumunda madene ait atık havuzundaki siyanürün doğaya karışma tehlikesi olduğunu savunmuştu.

Maden sahasında bugün bilirkişiler tarafından keşif yapılacak. Cezayirlioğlu’nun avukatı İsmail Hakkı Atal, keşif öncesi yaptığı açıklamada, madendeki siyanür sızıntısını anımsattı.

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI ÇÖKÜŞE GEÇER

Atal, “20 kilo saf siyanürün olduğu, 20 metreküp, yani 30 tondan fazla siyanür, Fırat Nehri’ne karıştı. Fakat o videolarda gözüken, içinde 66 milyon ton siyanürlü ve diğer zehirli maddeler bulunan zehirli bir sıvı var. Bu zehirli sıvının Türkiye için büyük tehlike oluşturduğu aşikar. Burada meydana gelebilecek bir deprem sonucunda bu siyanürlü 66 milyon ton, Anagold madeninin atığı siyanürlü zehir Fırat Nehri’ne karışacak olursa Harran Ovası biter, Kaban Barajı, Atatürk Barajı biter. Türkiye halk sağlığı çöküşe geçer” diye konuştu.

Atal, olası bir depremde madenin atık havuzundaki zehirli maddelerin doğaya karışmasını önlemek için madenin kapatılması gerektiğini söyledi.

ANAGOLD MADENCİLİK'TEN İDDİALARA YANIT

Anagold Madencilik'ten söz konusu iddialara yanıt geldi.

Yapılan açıklama şu şekilde:

6 Temmuz 2022 tarihinde Anka Haber Ajansı kaynaklı “İliç'teki siyanür sızıntısı yaşanan maden için deprem uyarısı: Türkiye halk sağlığı çöküşe geçer” başlıklı haberin içeriği, tamamıyla gerçeklikten uzaktır.
Bir avukatın uzmanlık alanının dışındaki teknik konularda halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik edecek açıklamalarda bulunması, gerçeklikle bağdaşmamaktadır ve kabul edilemez. Bahsi geçen avukatın dile getirdiği dayanaksız bilgilerin hiçbir bilimsel karşılığı olmadığını ayrıca belirtmek isteriz.

Anagold Madencilik olarak tüm gerçekleri şeffaflık ilkesiyle kamuoyuna anlatmak, en temel görevlerimizden biridir. Bu anlayıştan hareketle, Mart 2021 tarihli ÇED Raporunda belirtildiği üzere Çöpler Madeni’nde 50, 475 ve 2475 yıllık modellemelerle en şiddetli depremlere göre sismik dizayn yapılmıştır.

Hiçbir teknik dayanağı olmayan bu açıklamayı yapan avukatla ilgili gerekli hukuki girişimler başlatılacak olup, haberin web sitesinden ivedilikle kaldırılmasını rica ederiz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN