Kaçakçıların Japonya bileti pahalıya kesildi! İşte Türkiye'nin servet değerindeki yerli canlısı Göçek Semenderi

Kaçakçıların Japonya bileti pahalıya kesildi! İşte Türkiye'nin servet değerindeki yerli canlısı Göçek Semenderi

Türkiye dışında dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen canlı türü olan Göçek Semenderi'ni Japonya'ya kaçırmaya çalışan bir kişi suçüstü yakalandı. Sadece Türkiye'de görülen bu canlının fiyatı dudak uçuklatırken, kaçakçılara verilen para cezası ise çaydırıcı niteliğinde. İşte Göçek Kara Semenderi hakkında tüm bilinmeyenler...

Genel adı Kara Semenderi olarak geçen kalın vücuduyla dikkatleri çeken endemik türlerden olan Lyciasalamandra fazilae, yurt dışına çıkarılmaya çalışılırken yakalandı. Fethiye Emniyeti'nin titiz çalışması sonucunda Japonya'ya kaçırılmak istenen 4 Göçek Semenderi son anda kurtarıldı. Peki nedir bu Kara Semenderi? Ne işe yarar ve fiyatı ne kadar? İşte Sadece Türkiye'de hüküm süren Kara Semenderi ve yurt dışına kaçırılma nedeni...

serment.jpg

BU CANLI TÜRÜ SERVET DEĞERİNDE!

Ege kıyılarında yaşayan bu yerli canlı, yapısı gereği sadece Köyceğiz, Dalyan, Göcek, Tersane ve Domuz Adası'nda yaşamaktadır. Uzunluğu ve vücut yapısı bakımında dünyada denk gelinmeyen bu canlı türünün nesli tükenmekte olduğu için koruma altına alınmıştır. Kurbağanın kuyruklu cinsi olan Kara Semenderi'nin, tepe kısmında zehir bulunmaktadır. Bu zehir gözlere temas ettiği zaman kısa bir süre körlüğe neden olmaktadır. Tehlike sezmedikleri sürece bu zehir akıtmayan Kara Semenderi'n kuyruğu baş ve gövde kısmına eşittir. Bu canlı ilk kez Adıyaman'da görülmüş ve 2018 yılında koruma altına alınmıştır.

canli.jpg

SEMENDERLERİN JAPONYA YOLCULUĞU HAVAALANINDA SON BULDU!

Fethiye Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce koruma altına alınan Göçek Semenderleri, Dalyan ve Gökçeovacık bölgesinde hızla yayılış göstermektedir. Dünyanın hiçbir yerinde görünmeyen bu endemik canlı türünün yurt dışında fiyatı oldukça yüksektir. Bunu fırsat bilen bir kişi yakaladığı 4 Göçek Semenderi'ni Japonya'ya kaçırmaya çalışırken yakalandı. Yakalanan kaçakçıye görülmemiş bir ceza kesildi. Fethiye Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Grup Amirliği ekipleri sıkı bir takibin sonunda 4 Göçek Semenderi ile yakalanan şüphelilere 600 bin lira para cezası kesildi. Gözaltına alınan şüphelinin elindeki 4 Göçek Semenderi, doğal yaşamına bırakılırken, adliyeye sevk edilen kişi ise nöbetçi sulh ceza hakimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

kuyruk.jpg

GÖÇEK SEMENDERİ SADECE TÜRKİYE'YE ÖZGÜ BİR CANLI

Konuyla ilgili açıklama yapan Dr.Onur Candan, Göçek Semenderi'nin sadece o bölgeye ait olduğunu beliterek dünyada başka bir yerde bulunmadığının altını çizdi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve yaban hayatı uzmanı biyolog Dr. Yasin İlemin ise biyokaçakçılıkla dikkat çekerek, hırsızlığın bilimsel veriler doğrultusunda yapıldığını ve yeni gelişmeler için ham madde üretilme işlemi nedeniyle kaçırıldığını söyledi. İlemin, yurt dışına kaçırılmak istenen semenderlerin kullanım amaçları içinde üretim, koleksiyonculuk ve tıbbi amaçlar olduğunu ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN