Kimsenin yapamazsın dediğini başardı tam 50 farklı ülkeden getirdiği tohumlarla 200 çeşit ürün yer alan kocaman bir bahçeye ulaştı. Meyve tohumları ile oluşturduğu tropikal meyve bahçesinde yılın 12 ayı ürün topluyor.
Samsun’da yaşayan emekli öğretmen Hakkı Albayrak, imkânsız denileni başardı. Dünyanın dört bir yanından topladığı meyve tohumlarıyla tropikal bir bahçe oluşturan Albayrak, 200 farklı meyve çeşidiyle yılın her ayında ürün topluyor. Albayrak, bu sıra dışı başarısıyla hem çevresine hem de diğer üreticilere örnek oluyor. İşte Hakkı Albayrak’ın azim ve başarı dolu hikâyesi…
20 YILDA TROPİKAL BAHÇEYE DÖNÜŞEN BİR HAYAL
Samsun’da yaşayan 72 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, yurtdışında görev yaptığı yıllarda farklı ülkelerin meyve ve sebze tohumlarını toplamaya başladı. Türkiye’ye döndüğünde ise bu tohumları evinin bahçesine ekti ve 20 yıl boyunca büyük bir özenle çalışarak 200 çeşit meyve yetiştirdi. Albayrak’ın bahçesinde Çin fasulyesinden Meksika avokadosuna, Hindistan ağaç kavunundan Kızılderili muzuna kadar birçok sıra dışı ürün bulunuyor.
"ERKEKLİ VE DİŞİLİ ÇİÇEKLER AYNI AĞAÇTA DÖLLENİYOR"
Bahçesinde avokado hasadı yapan Hakkı Albayrak, ürettiği avokadoların diğer türlerden farklı olduğunu belirtti. Brüksel tipi tohumdan yetiştirdiği avokadoların aşı gerektirmediğini ve organik olarak dikkat çektiğini ifade eden Albayrak, “Bu avokadolar, piyasadakilerden daha lezzetli. Çekirdekleri daha küçük ve ilaçsız olarak yetişiyorlar. Ayrıca erkekli ve dişili çiçekler aynı ağaç üzerinde bulunduğu için birbirlerini döllüyorlar” dedi.
2000 BEKLİYORDU, 200 HASAT ETTİ
Hasat sırasında 500 grama ulaşan avokadoların olduğunu belirten Albayrak, bu yıl 200 adet avokado hasadı beklediğini söyledi. Ancak çiçek dökülmesi nedeniyle beklenen verimin alınamadığını ifade eden Albayrak, “Geçen yıl don nedeniyle hasat daha azdı. Bu yıl ise 2 bin adet bekliyordum, ancak yine çiçek dökülmeleri randımanı düşürdü. Dökülen meyveleri israf etmedim. Ezmesini, reçelini ve turşusunu yaparak değerlendirdim. Özellikle turşusu çok beğenildi, tadı kestaneye benziyor” şeklinde konuştu.
HER AY BAŞKA MEYVE HASADI YAPIYOR
Tropikal bahçesinde yılın 12 ayı farklı meyveler yetiştiren Albayrak, şu anda güz yemişi, avokado ve "sechium edule" adlı meyvenin hasat zamanı olduğunu belirtti. Sechium edule’yi Türkiye’de daha çok “Girit kabağı” veya “dikenli kabak” olarak bilinen türün bir varyasyonu olarak tanımlayan Albayrak, “2000 yılında Avustralya’dan getirdiğimiz bu meyveye ‘sebze armudu’ demiştik ama tutmamıştı. Şimdi ise salatalık ve kabakgiller arasında değerlendirilip ‘güz salatalığı’ adıyla anılıyor” dedi.
Bahçede ayrıca mandalina, portakal, kamkat gibi klasik meyvelerin yanı sıra Şili’den Kolombiya’ya, Japonya’dan Hindistan’a kadar 50 farklı ülkeden getirilen tropikal meyve türleri bulunuyor.
50 ÜLKEDEN 200 ÇEŞİT: TROPİKAL MEYVE CENNETİ
Hakkı Albayrak’ın bahçesi, Şili, Brezilya, Japonya, Hindistan, Almanya gibi farklı ülkelerden getirilen sıra dışı meyve türlerine ev sahipliği yapıyor. Bahçede yetişen bazı özel türler arasında passiflora (çarkıfelek meyvesi), ejder meyvesi, aronya, kaymak ağacı, tamarillo, pomelo, stevia, siyah biber, siyah patates, yıldız meyvesi, kudret narı, koala meyvesi ve Kaliforniya fındığı bulunuyor.
AZİMLE GELEN BAŞARI VE DÜNYAYA ÖRNEK PROJE
Hakkı Albayrak, azmi ve çalışkanlığıyla yalnızca çevresindeki insanlara değil, tüm üreticilere ilham kaynağı oldu. Bahçesinde yetiştirdiği tropikal ve sıra dışı ürünlerle dikkat çeken Albayrak, "Kimse yapamazsın dedi, ama yılmadım. Toprağı sevmek ve doğru teknikleri uygulamak başarının sırrı. Bu bahçe benim yılların emeğim ve gururum" ifadelerini kullandı.
Hakkı Albayrak’ın tropikal bahçesi, Türkiye’de tarımın ve yenilikçi yaklaşımların ne kadar büyük sonuçlar doğurabileceğinin en güzel örneklerinden biri. Albayrak, yılın her ayı ürün alarak hem toprağın bereketini hem de emek ve sabrın gücünü kanıtlıyor. 50 farklı ülkeden gelen tohumlarla oluşturduğu bu cennet bahçe, hem yerli hem de tropikal meyve sevenler için eşsiz bir keşif imkânı sunuyor.