Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü’ne ait maden ocağında meydana gelen endüstriyel yangına yönelik teknik müdahale süreçleri devam ediyor. Yaklaşık 6 gün önce başlayan ve yeraltı üretim hatlarını etkileyen yangının fiziki söndürme çalışmaları netice vermeyince, kurum yönetimi risk yönetim prosedürleri gereği alternatif bir izolasyon yöntemi uygulama kararı aldı.
EKSİ 270 VE 370 KOTLARI ARASINDA ÜRETİM DURDURULDU
Maden ocağındaki yangının başlangıç noktası ve mevcut durumuna ilişkin teknik detaylar şu şekilde paylaşıldı:
Yangın, yer altında eksi 270 ile eksi 370 kotları arasında faaliyet gösteren mekanize ayak üretim panosunda patlak verdi.
Olayın meydana geldiği andan itibaren ocak içi tahliye prosedürleri hızla işletildi. Resmi kayıtlara göre kaza nedeniyle herhangi bir can kaybı yaşanmadı; dumandan etkilenen personelin de bulunmadığı bildirildi.
Yangının tespit edilmesinin ardından, 6 numaralı kömür üretim galerisine TTK bünyesindeki uzman tahlisiye (arama-kurtarma ve yangın söndürme) ekipleri sevk edildi.
OKSİJEN BAĞLANTISINI KESMEK İÇİN "BARAJ" YÖNTEMİ
Tahlisiye ekiplerinin galeri içerisinde yürüttüğü doğrudan söndürme ve soğutma çalışmaları, yeraltı şartları ve kömürün yapısı nedeniyle sonuçsuz kaldı. Yangının diğer üretim panolarına sirayet etmesini engellemek amacıyla adımları sıkılaştıran TTK yönetimi, yangın alanının izole edilmesini kararlaştırdı.
Bu doğrultuda, söz konusu üretim galerisinin hava sızdırmaz nitelikteki "baraj" adı verilen yapılarla örülerek kapatılması yönünde çalışma başlatıldı. Yangının oksijen beslemesini keserek kendiliğinden sönmesini amaçlayan bu teknik operasyon için sabah saatlerinde maden ocağının baca ağzı bölgesine tırlarla yoğun malzeme sevkiyatı yapıldı. Mühendisler ve uzman ekipler gözetiminde yürütülen yeraltı baraj inşa süreci aktif olarak sürüyor.
