Marmaris orman yangını hakkında Kirişçi ve Soylu'dan açıklama: Tespit edilen bir şüpheli var

Marmaris orman yangını hakkında Kirişçi ve Soylu'dan açıklama: Tespit edilen bir şüpheli var

Geçtiğimiz günlerde Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangını devam ederken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, açıklamalarda bulundu. Yangının kontrol altına alınmadığını belirten Tarım Bakanı Kirişçi, "Yangını yarın kontrol altına alma durumumuz olabilir." dedi. Bakan Soylu ise, "Yangının çıkışına dair bir tespitimiz ve bir kimliğimiz var" diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve İçişleri Bakanı Soylu Marmaris'teki yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangınla ilgili gazetecilere açıklama yaptı. 'Yangının nedeni sabotaj mı?' sorusuna yanıt veren Soylu, "Yangının çıkışına dair şüpheli bir tespitimiz ve bir kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

Kirişci'nin açıklamaları şu şekilde:

Geçtiğimiz yıl gerçekten bir hadiseyi hep birlikte yaşadık. Bu coğrafyada Muğla geneli için söylüyorum yaklaşık 50 bin 500 hektarlık alanda yüreklerimiz yandı. Ama bakanlığımız orman genel müdürlüğümüz bu konuda boş durmadı. Bunların özellikle 28 bin hektarlık olan kısmı kendiliğinden doğal gençleştirme sürecine dahil edildi. 510 hektarlık kısmında da biz fidan dikme işlemlerine başladık. Bu çalışmalar halen devam ediyor. İnşallah bu yangın kontrol altına alınacak. Bugün akşam doğru bu konuda daha olumlu daha somut gelişmelerin olacağını bekliyoruz.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDECEK

Bu yönde temennilerimiz var. Bu kontrol altına alınıp soğutma işlemleri tamamlanıp bu yangın meselesi bu manada bittikten sonra da bu alanlar için tekrar herhangi bir spekülasyona asla meydan vermeden buralarda ağaçlandırma çalışmalarımız, kendiliğinden gençleştirme faaliyetlerimiz devam edecek. Geçen yıla dahil ve bu yıl için, çünkü buralar ülkemizin en gözde yerleri turizm açısından. Bizim Orman Genel Müdürlüğü olarak, doğa koruma ve milli parklar olarak tahsisini gerçekleştirdiğimiz mevzuat açısından bütün sürecini tamamlamış olduğumuz her türlü tahsis işlemlerini biz dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik.

VATANDAŞLARIMIZDAN HELALLİK İSTİYORUZ

Kirişci, sözlerinin devamında tatilcilerden helikopterlerin yaptığı sesten dolayı helallik istedi; "Sabah şeyin dün bugün buralarda tatilini geçiren bütün vatandaşlarımızdan biz helallik istiyoruz. Hani birilerinin o helalleşmesi vardır ya biz bu manada helallik istiyoruz. Çünkü onlar buraya tatillerini geçirmek üzere geldiler. Ama yangın hadisesiyle birlikte neredeyse her 15-20 saniyede bir hava aracımızın ikmal yapması nedeniyle üzerimizden uçuşu nedeniyle vermiş olduğu gürültü, bundan dolayı da biz onlardan helallik istiyoruz" diye konuştu.

4874722.jpg

YANGINI YARIN KONTROL ALTINA ALMA DURUMUMUZ OLABİLİR

21 adet TOMA, 3 adet TOMA da jandarmadan olmak üzere vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak üzere görev alıyor. Binin üzerinde Orman Genel Müdürlüğü, 1600 AFAD'ın bünyesinde 2600 kamu görevlisi kahraman edasıyla mücadele veriyor. Yangın kontrol altına alınmış değil. Yangını yarın kontrol altına alma durumumuz olabilir.

HANİ GEÇEN SENE BELEDİYELERİNİ BUNU ÇÖZECEKLERDİ?

Yangın bölgesinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamaları ise şu şekilde:

Bir ana muhalefet partisi genel başkanı eğer bir açıklama yapacaksa konuyla ilgili burada devletin gelenek ve adabına uygun bir şekilde, ki bu ne zaman olmuşsa biz kendilerine bilgiyi vermişizdir. Ben bizatihi gittiğim bütün afetlerde Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere kim gelmişse tüm bilgiler kendilerine iletilmiştir. Türkiye’nin hava aracı açısından elbette başta aldığı tedbirler bugün Marmaris’teki vatandaşlarımız da görmektedirler ki senkronize bir çalışma 21 Haziran Marmaris yangını için başından itibaren devam etmektedir. Gece görüşlü uçaklar biz yardım toplayıp bunu yapacağız. Hani geçen sene belediyeleriniz bunu çözeceklerdi? Karavan atmak yok. Yapacağınız işin söyleyeceğiniz sözün arkasında olacaksınız. Yalan yok bozuculuk yok. İnsanların moralini bozmaya gerek yok. Becerebiliyorsanız otobüsleri tamir ettirin.

Gece görüşlü helikopterler normal gece uçan helikopterler gibi değildir bütün alçaklıkları her birini bir haritalandırma otomatik olarak sisteme işleme çünkü irtifa yapacak kalkacak, Allah korusun gece görüşlü helikopterlerle ilgili ortaya konulabilecek adımların o kadar iyi hesap edilmesi gerekir ki bir başka facia ile karşı karşıya kalmayalım.

Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacaklar.

SABOTAJ ŞÜPHESİ

Soylu, yangının nedeninin sabotaj mı sorusuna ise, "Yangının çıkışına dair şüpheli bir tespitimiz ve bir kimliğimiz var. Arkadaşlarımız üzerindeler. Yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacağız." dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN