Mersin’de toplanmaya başladı! Hijyen ön planda tutuluyor, Araplara kilo kilo satılıyor! İlaçsız ürünlerin kilosu 190 TL

Mersin’de toplanmaya başladı! Hijyen ön planda tutuluyor, Araplara kilo kilo satılıyor! İlaçsız ürünlerin kilosu 190 TL

Mersin’in Silifke ilçesinde doğal yollarla yetiştirilen karadutlar hasat edilmeye başlandı. İlaçsız üretim modeliyle dikkat çeken meyveler, hijyenik koşullarda paketlenerek yurt dışına ihraç ediliyor. Kilogram fiyatı sezon başında 190 TL’ye kadar çıkan ürün, özellikle Arap ülkelerinde büyük ilgi görüyor.

Silifke, verimli topraklarında doğallıkla buluşan meyveleriyle bu yıl da hasat sezonuna iddialı bir başlangıç yaptı. Kimyasal kullanılmadan üretilen karadutlar, sadece iç pazarda değil, yurtdışında da yoğun ilgi görüyor. Ürünler hijyen kurallarına uygun biçimde toplanıp özenle paketlenerek özellikle Orta Doğu ülkelerine gönderiliyor.

KİMYASAL KULLANILMADAN YETİŞİYOR, HİJYENLE PAKETLENİYOR

Silifke’nin çeşitli köylerinde yaklaşık 250 dönüm alanda yetiştirilen karadutlar, ilaçsız üretim teknikleriyle doğallığını koruyor. Hasat sürecinde hijyen kurallarına sıkı sıkıya uyuluyor. Toplanan meyveler, tüketiciye ulaşmadan önce titiz bir paketleme sürecinden geçiyor. Bu yöntem sayesinde ürünler hem iç hem dış pazarda tercih ediliyor.

karadut-hasat

İHRACATTA ARAP ÜLKELERİ ÖN PLANDA

Silifke Ziraat Odası Başkanı Kemal Gezer, karadutun büyük kısmının yurt dışına gönderildiğini belirterek, “Üretimin yaklaşık yüzde 70’i Dubai, Katar ve Irak gibi ülkelere ihraç ediliyor. Yeni açılan havalimanı ihracat sürecini kolaylaştırdı. Bu da üreticiye büyük avantaj sağladı,” dedi.

Gezer, karadutun çilek sezonunun başlamasıyla birlikte iç piyasada da yüksek talep gördüğünü, fiyatların ilk günlerde 190 liraya kadar çıktığını dile getirdi.

İŞÇİLİK MALİYETİ EN BÜYÜK YÜK AMA VERİM YÜKSEK

Üretici Halise Sarıcalık ise sezondan memnun olduklarını, ancak hasatta işçilik maliyetlerinin en büyük gider kalemi olduğunu söyledi. Sarıcalık, “Karadutun kilogram fiyatı sezona 190 TL ile başladı, zamanla 90 TL seviyelerine düştü. Yine de verimlilik bizi mutlu ediyor,” dedi.

karadut-2

SAĞLIKLI VE DOĞAL ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR

İlaçsız ve doğal yöntemlerle üretilen meyvelerin tüketiciler tarafından daha çok tercih edildiğini vurgulayan üreticiler, bu yöntemin hem insan sağlığına hem de çevreye katkı sağladığını ifade ediyor. Silifke’deki üreticiler, bu anlayışla karadut üretimini daha da yaygınlaştırmayı hedefliyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN