O ilimizde zehirli uğur böceği alarmı! Sakın elinize almayın yoksa...

O ilimizde zehirli uğur böceği alarmı! Sakın elinize almayın yoksa...

Elazığ’da halk arasında zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen ’Esus Cinnaberinus’ görüldü. Doğa yürüyüşü sırasında bir vatandaşın dikkatini çekmesi üzerine zehirli örümceğin fotoğraflarını paylaşması bölgede paniğe yol açtı.

Halk arasında zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen 'Esus Cinnaberinus' Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görülürken, bu kez Elazığ'da görüldü.

Elazığ'ın Baskil ilçesinde doğa yürüyüşü yapan Umut Ağrıtmış isimli vatandaş, halk arasında zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen 'Esus Cinnaberinus'u gördü. Ağrıtmış'ın farklı yapısıyla oldukça dikkatini çeken Esus Cinnaberinus'un fotoğraf ve videolarını çekip paylaşması üzerine paniğe yol açıldı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden fotoğrafları paylaşılan bu örümcek için 'zehirli tür' açıklamasında bulunan uzmanlar, temas halinde bile tehlikeli bir durum olabileceğini bildirdi.

Elazığ'dan görüntü paylaşan Umut Ağrıtmış, ''Arkadaşım ile doğa yürüyüşü yapıyorduk. Yerde kırmızı bir şeyin hareket ettiğini ve yakından baktığımda örümcek olduğunu fark ettim. Videosunu çektiğim örümceği internette araştırdığımda halk arasında zehirli uğur böceği örümceği olarak bilinen Esus Cinnaberinus olduğunu gördüm. İlk kez böyle değişik bir örümcek gördüm. Hemen telefon ile görüntüledim. Sonra örümcek otların içerisinde kayboldu.'' dedi.


sfsfsf.jpg

ESUS CİNNABERİNUS BÖCEĞİNİN ÖZELLİKLERİ

Esus Cinnaberinus, Eresidae familyasının Eresus cinsinden zehirli bir örümcek türüdür. Erkekleri 11 dişileri ise en fazla 16-20 mm kadardır. Turuncu ya da turuncumsu kızıl karnı uğur böceği deseniyle süslü olan ufak erkekleri sonbaharda iri ve süssüz olan dişilerle çiftleşmek için dolanır.

Küçük vücut yapısına sahip olmalarına rağmen, zehir bezleri oldukça büyüktür ve şekil itibarıyla bir dili andırmaktadır. Bezin dış kısmı ise, sarmal şekilde dizilmiş çok sayıda çizgili kas lifleriyle kuşatılmıştır. Bez, bir gövde kısmı ve bununla irtibatlı bir kanaldan meydana gelmiş olup, kanal keliserin dış kısmına kadar uzanmaktadır. Her bir keliser ise iki parçadan meydana gelir. Bunlar şişkin bir bazal kısım ve hareketli bir zehir dişidir. Bazal kısmın üzeri yoğun kıllarla kaplıdır. Prosomanın ön kısmında yer alan zehir dişleri çift halde olup, karşılıklı olarak bir birlerine bakmaktadırlar. Zehir dişinin uca yakın kısmında, üretilen zehirin dışarıya salınımını sağlayan bir delik bulunmaktadır. Zehir dişinin ventral yüzeyinde taksonomik öneme sahip olan oluklar çok net bir şekilde görülebilmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN