'Özel Doğu Akdeniz Hastanesi'nde 5 bebek öldü' iddiası: Battaniyeye sarılı halde bulundular

'Özel Doğu Akdeniz Hastanesi'nde 5 bebek öldü' iddiası: Battaniyeye sarılı halde bulundular

Art arda yaşanan deprem felaketlerinin vurduğu Hatay'da, Özel Doğu Akdeniz Hastanesi’nde teknik sistemlerin devreye girmediğini ve bazı hastaların ölüme terk edildiğini bildiren Hatay Barosu, ihmali olan yetkililerin tutuklanması için savcılığa ihbarda bulundu. Baronun verdiği dilekçede, hastanede tedavi gören 5 bebeğin de öldüğü belirtildi. Olaya ilişkin konuşan avukatlar ise bir odada battaniyeye sarılı haldeki bebekleri AFAD’ın bulduğunu ifade etti.

Hatay Barosu, 6 Şubat’taki depremde hafif hasar alarak yıkılmayan ve hakkında soruşturma yürütülen Özel Doğu Akdeniz Hastanesi’ndeki ölümlerle ilgili harekete geçti. Defne'deki Özel Doğu Akdeniz Hastanesi’nde tedavi gören hastaların ölüme terk edilmesine dair iddiaların araştırılmasını isteyen Hatay Barosu, sorumluluğu olan hastane yetkililerinin tutuklanmasını ve Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere denetimden sorumlu yetkililer hakkında soruşturma başlatılmasını talep etti.

'KİMSE İLGİLENMEDİĞİ İÇİN 5 BEBEK ÖLDÜ'

T24'ten Sibel Yükler'in haberine göre; savcılığa ihbarda bulunan Hatay Barosu, hastanedeki teknik sistemlerin devreye girmediği, yoğun bakımda tedavi gören hastaların kısa sürede; sağlık durumu ağır olan servisteki hastaların ise yardıma gelen kimse olmadığı için günler içinde hayatını kaybettiğine dair iddialardan bahsetti.

Baro, başka bir iddiayı daha gündeme taşıyarak, hastanede 5 bebeğin de aynı sebeplerle hayatını kaybettiğini öne sürdü. Hastane yetkili ve çalışanlarının depremin üzerinden günler geçmesine rağmen sorumlu oldukları hastaların durumuyla ilgilenmediğini de ifade eden Baro, hastanede sadece bir temizlik görevlisinin yardım için bulunduğunu kaydetti.

'TARİFİ İMKANSIZ BİR İŞKENCE'

Baronun Hatay Cumhuriyet Başsavcılığına sunduğu 11 Mart tarihli ihbar dilekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

“Harici olarak edindiğimiz bilgilere göre, hastanede 5 bebeğin de bu nedenlerle hayatını kaybettigi bilgisine ulaşılmıştır. Bu dehşet verici, tahayyül etmesi bile insana korkunç acılar veren çaresizlik ve yalnızlığa çok sayıda hastanın maruz kalması, bu kan dondurucu felakete ihmâl suretiyle sebebiyet verenlerin hasta insanların son nefeslerinde tarifi imkansız, kelimelerin anlamsız kaldığı biçimde işkence ettiğini göstermektedir.”

'BEBEKLER BATTANİYEYE SARILI BULUNMUŞ'

Hatay Barosu İnsan Hakları Merkezinden avukatlar, ihbarda adı geçen 5 bebeğin ölümüne dair iddiaya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Bunlar depremden değil, ihmâlden kaynaklı ölümler. Edindiğimiz bilgiye göre, depremden üç gün sonra AFAD, sahra hastanesi için yatak almaya Özel Doğu Akdeniz Hastanesinde gittiğinde, bir odada bebeklerin battaniyeye sarılmış cenazesini görüyor. O sırada çevrede delil tespiti yapan savcıya haber veriliyor, polis gelip hastaneden bebekleri alıyor. İddia bu şekilde. Bebeklerin depremden değil, ihmalden öldüğü soruşturuluyor. Neticede ilk gün de ölse ihmâl, üç gün sonra da.”

GÖNÜLLÜ SAĞLIKÇININ İFADESİ DELİL OLDU

Hatay Barosu’nun savcılığa sunduğu dilekçede ise Uşak'tan gönüllü yardım için Hatay'a gelen sağlık çalışanı Mahmut Karadağ’ın ifadeleri ihbara delil olarak sunuldu. Depremin üçüncü günü, gönüllü sağlıkçılarla elektrikleri kesik olan hastaneye girdiğini ve ikinci kattaki yoğun bakımda biri kadın 5 hastanın hayatını kaybettiğini anlatan Karadağ, yoğun bakımdan iki saniyelik video çekmişti.

Depremin yedinci gününde dahi yoğun bakımında cenazeler olduğu ifade edilen dilekçede ise, “Bu durum hastanede çalışanların ve yöneticilerinin hastanenin hastalarını ölüme terk ettigini göstermektedir” denilerek, gönüllü sağlıkçıların, temizlik görevlisinin ve haberi yapan gazeteci Timur Soykan’ın tanık olarak ifadelerinin alınması istendi.

YÖNETİME BİRDEN FAZLA SUÇLAMA

İnsanlık onurunun hiçe sayıldığı söylenen Hatay Barosu’nun ihbar dilekçesinde, Özel Doğu Akdeniz Hastanesi’nin 8 yönetim kurulu üyesi ile Başhekim Abdulkadir Akgöl ve hastane çalışanları hakkında “Olası kastla öldürmenin ihmal suretiyle işlenmesi”, “Olası kastla yaralamanın ihmal suretiyle işlenmesi”, “İşkence suçu”, “Terk suçu”, “Yardım etmeme ve bildirmeme suçu” ile “Görevin ihmal suretiyle kötüye kullanılması ve kamu görevinin terki” suçlarından gözaltına alınarak tutuklanmaları talep edildi.

Ayrıca, söz konusu olayda kaç hastanın hayatı kaybettiği ile suç tarihinde kimlerin çalıştığının tespit edilmesi ve hastanede arama yapılarak kayıtlara derhal el konulması da istendi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN