Elazığ’da açtığı işletmede tandır ekmeği üreten Filiz Gül, sadece 2 çeşit yapıyor, ekmeklerini almak için kilometreler aşılıyor. Taze ve lezzetli ekmeklerine talep patlaması yaşayan Gül, arayanlara artık ‘Gelmeyin’ diyor…
Elazığ’ın Yemiş Mahallesi’nde, kendi işini kurarak girişimcilik hikayesi yazan Filiz Gül, tandır ekmeği üretimiyle adeta ilçede bir lezzet fenomeni haline geldi. Hem kadın istihdamına katkı sağlıyor hem de geleneksel ekmek üretimiyle bölgedeki vatandaşları lezzetli bir deneyimle buluşturuyor.
KENDİ İŞİNİN PATRONU OLDU TALEP PATLADI
Elazığ’da daha önce farklı işletmelerde çalışan Filiz Gül, 5 yıl önce kendi işini kurarak yemyeşil kırsalda tandır ekmeği üretmeye başladı. Başlangıçta sadece kız kardeşleriyle başlayan iş, kısa süre içinde bölgedeki talepleri karşılamak amacıyla 10 kadının çalıştığı bir işletmeye dönüştü. Şimdi 12 kişilik bir ekiple her gün aralıksız çalışan Filiz Gül, el emeğiyle ürettiği tandır ekmeğiyle büyük bir müşteri kitlesine hitap ediyor.
UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR
Ramazan ayında talebin artmasıyla birlikte, Gül’ün tandır fırınına olan ilgi katlanarak arttı. Özellikle akşam saatlerinde yoğunluğun zirveye ulaşmasıyla birlikte, merkeze 7 kilometre uzaklıkta bulunan fırın önünde uzun kuyruklar oluşuyor. Müşteriler, taleplerine yetişebilmek için sabah erken saatlerden itibaren fırına geliyorlar. Filiz Gül, "Ramazan ayında gece geç saatlere kadar çalışıyoruz çünkü ekmeklerimiz çok ilgi görüyor," diyerek, işin ne kadar yoğun olduğunu vurguluyor.
İKİ ÇEŞİTE OLAN TALEBE YETİŞEMİYOR
Filiz Gül, tandır ekmeği üretiminde sütlü, tereyağlı ve sade çeşitler ile top ekmeği üretiyor. Ancak talep o kadar fazla ki, Gül’ün iş gücü bile yetişmekte zorlanıyor. Tandır ekmeği ve top ekmeği, bölgedeki halk için vazgeçilmez bir lezzet haline gelirken, iş yerinde günlük iş temposu da oldukça yoğun. Fırında, her gün sabah 8’den gece yarısına kadar ekmek üretimi devam ediyor.
TELEFONLA ARAYARAK EKMEK REZERVASYONU YAPIYORLAR
Tandır ekmeği almak isteyenler, yoğunluğu bilerek fırına gitmeden önce telefonla arıyorlar. Böylece ekmeklerin tükenip tükenmediği hakkında bilgi alabiliyorlar. Müşterilerden Abdullah Kolkıran, "Eskisi gibi olmasa da tandır ekmeği çok tercih ediliyor. Burası kalabalık oluyor, ben de telefonla arayarak alacağımı söyledim," diyerek, fırınla olan iletişimlerini aktarıyor.
Filiz Gül, fiyatların oldukça uygun olduğunu belirtiyor. Bir paket tandır ekmeği 4 adet ekmekten oluşuyor ve fiyatı 85 TL. Top ekmeği ise 15 TL’den satışa sunuluyor. Ekmeğin fiyatı kadar, üretim sürecinin zorlukları ve büyük emek gerektirdiği de göz önünde bulunduruluyor. Filiz Gül, yaptığı işin hem ailesine hem de bölgedeki kadınlara sağladığı istihdam fırsatından gurur duyduğunu ifade ediyor.