Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor. Sivas’ta kene ısırması nedeniyle hastaneye kaldırılan bir kişi daha hayata gözlerini yumdu. Kentte son dönemde KKKA nedeniyle can kaybı sayısı 4’e yükseldi.
Sivas’ta kene ısırması nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 4’e yükseldi. Son olarak Doğanşar ilçesinde yaşayan 5 çocuk babası çiftçi Temür Ağca’nın vücuduna bir hafta önce kene yapıştı. Doğanşar Devlet Hastanesi’ne giden Ağca’nın üzerindeki kene sağlık ekipleri tarafından çıkarıldı.
2 gün önce rahatsızlanan ve Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Ağca, yaşamını yitirdi. Temür Ağca’nın cenazesi defnedilmek üzere ailesine teslim edilerek Doğanşar’a götürüldü. Ağca’nın yaşamını yitirmesiyle Sivas’ta keneden ölenlerin sayısı 4’e yükseldi.
22 KKKA TANILI POZİTİF VAKA TESPİT EDİLDİ
Sivas Valiliği geçtiğimiz günlerde konuya dair açıklama yapmıştı. Sivas ve çevre illerde mevsim ve çevre değişkenleri etkisiyle dönemsel görülen kene nedenli KKKA vaka sayısında artış görüldüğünü belirtildi.
Sivas'ta 22 pozitif KKKA tanılı vakanın tespit edildiği aktarılan açıklamada, "Maalesef 3 vatandaşımız vefat etmiştir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği'nde 2 olası, 3 kesin KKKA tanılı hastamızın tedavileri devam etmektedir" denilmişti.
Kene'yi Hafife Almayın
— Sivas Valiliği (@sivasvaliligi) June 10, 2024
Sivas ve çevre illerde mevsim ve çevre değişkenleri etkisiyle dönemsel görülen kene nedenli KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) vaka sayısında artış görülmektedir.
10 Haziran 2024 itibariyle Sivas'ta toplam 22 pozitif KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi)… pic.twitter.com/vzSV4yFLCg
KENEYE KARŞI HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?
Vatandaşları kene tutunması konusunda dikkatli olmaya ve önlem almaya davet eden açıklamada, keneye karşı alınacak önlemler hakkında bilgiler paylaşılarak şu ifadelere yer verildi:
"Vücudunuza tutunan keneye çıplak elle dokunmamalı, tutunan kene çıkarmamalı, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hayvanların üzerindeki kene elle çıkarılmamalıdır ayrıca hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.
Hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini almalıdır. Kene tutunmasından sonra, 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, vücut ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve ishal şikayetlerinden herhangi birini görülürse, zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."