Çanakkale'de orman yangını büyüyor: Köyler boşaltıldı, yollar kapatıldı

Yurt genelinde mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar orman yangınlarını da beraberinde getiriyor. Çanakkale başta olmaz üzere birçok ilde ormanlık alanlar alevlere teslim oldu. Çanakkale'deki yangın giderek büyümeye başladı. Alevler bazı köyleri sardı, karayolu kapandı. Çanakkale'de 4 kişi dumandan etkilendi.

7 ilde korkutan alevler ormanları sardı. Çanakkale'de çıkan orman yangını 6 köyün tahliye edilmesine neden oldu. Radar tepesi olarak bilinen bölgenin çevresinde süren yangının rüzgarın etkisiyle Bayramiç ilçesine doğru ilerlediği belirtiliyor. Yangın ormanda yaşayan canlıların ölümüne neden olurken ekipler birçok ilde havadan ve karadan alevlere müdahale ediyor.

yeni-proje-3.jpg

6 KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Merkeze bağlı Kayadere, Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı ve Aşağıokçular köyleri AFAD koordinasyonunda Jandarma ekipleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edildi. Ekipler, rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışma başlattı.

yeni-proje-4.jpg

ÇANAKKALE VALİLİĞİ'NDEN 'TAHLİYE' AÇIKLAMASI

Valilikten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İlimiz merkez Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Damyeri mevki tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu kız öğrenci yurdunda misafir edilecektir.

Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

"ÇANAKKALE BOĞAZI GEMİ TRAFİĞİ SAAT 21.30’DA BAŞLAYACAK"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale Kepez bölgesindeki orman yangını nedeniyle, tek yöne döndürülen Çanakkale Boğazı'ndaki gemi trafiğinin, tekrar kuzey-güney yönlü olarak gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Çanakkale Boğazı gemi trafiği, kuzey-güney yönlü olarak saat 21.30’da başlayacak." ifadelerine yer verildi.

"HASTANE TEYAKKUZ HALİNDE AMA BİR TAHLİYE SÖZ KONUSU DEĞİL"

Bakan Yumaklı yaptığı açıklamada "Bugün 29 yangın çıktı ülkemizde, 26'sı söndürüldü. En ağır Çanakkale merkezdeki yangındır. Şiddetli rüzgarın etkisiyle maalesef yayıldı. Şu anda kuş uçumu 15.1 km'lik hatta etkili oldu. Yangının ilerlemesine sebep olan rüzgar o kadar şiddetli ki an itibarıyla 70 km'lik bir rüzgar hızı var. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. En kötü senaryoya göre hazırlık yapılıyor. Devlet hastanesi ve üniversite teyakkuz halinde ama henüz bir tahliye söz konusu değil." dedi.

"YANGIN ÇANAKKALE ŞEHRİMİZİ ŞEHİR MERKEZİNİ TEĞET GEÇER BİR HALDE İLERLİYOR"

Yangın bölgesindeki rüzgarın saatte 70 kilometre hızı olduğunu, nemin ise yüzde 19’a ulaştığını hatırlatan Yumaklı “Maalesef bunların hepsi mücadelemizi güçleştirmekte. Bütün güçlerimizi yerleşim yerlerini korumaya odaklamış durumdayız. Sevindirici tarafı, şu anda Kepez beldesi başta olmak üzere yangın Çanakkale şehrimizi şehir merkezini teğet geçer bir halde ilerliyor.” dedi.

“4 VATANDAŞIMIZ DUMANDAN ETKİLENDİ"

AFAD'dan yapılan açıklamada, İçişleri Bakan Yardımcısı Sn.Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Sn.Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Sn. Vali Okay Memiş çalışmaları yerinde koordine etmek üzere bölgeye intikal etmiştir. 4 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, tedavilerine devam edilmektedir. Merkeze bağlı Kayadere, Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı ve Aşağıokçular köyleri AFAD koordinasyonunda Jandarma ekipleri tarafından tedbir amaçlı tahliye edilmiş olup; Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri için tahliye planları yapılmıştır. Çanakkale-Çan Karayolu araç ve Çanakkale Boğazı gemi trafiğine tedbir amaçlı kapatılmıştır. Tüm imkanlarımız ile Yeşil Vatan için mücadele etmeye ve milletimizin yanında olmaya devam ediyoruz.” denildi.

BAKANI KOCA: 4 KİŞİNİN TEDAVİSİ SÜRÜYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çanakkale'deki orman yangınında dumandan etkilenin 4 kişinin tedavisinin sürdüğünü, yangın nedeniyle 23 ambulans ve 4 Ulusal Medikal Arama Kurtarma Ekibinin (UMKE) yer aldığı 85 sağlık personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Bugün saat 12.54'te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 ambulans ve 4 UMKE timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz."

"736 VATANDAŞ TEDBİR AMAÇLI TAHLİYE EDİLDİ"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Çanakkale'deki orman yangını nedeniyle 736 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Altun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yangından etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti.

"Ormanın kahramanlarının" rüzgarın da etkisiyle büyüyen alevleri kontrol altına almak için havadan ve karadan çalışmalarını sürdürdüğünü vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

"Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi, 1328 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 202 arazöz, 30 su tankeri ve 64 iş makinesiyle, meydana gelen yangını en kısa sürede kontrol altına almak için büyük mücadele veriliyor. Bölgede 736 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilirken, Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, Çanakkale'deki orman yangınının devam ettiği bölgeye intikal etmiştir."

BURSA VE BİLECİK'TEKİ YANGIN KONTROL ALTINDA

Bilecik’in Osmaneli ilçesi Dereyörük köyünde çıkan ve Bursa’nın Yenişehir ilçesindeki Terziler Mahallesi’ne sıçrayan orman yangını yaklaşık 4 saat sonra kontrol altına alındı.

yeni-proje-7.jpg

KOCAELİ'DE OTLUK ALAN YANDI

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde otluk alanda çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü. Uzunçiftlik Mahallesi Rauf Denktaş Caddesi'nde otluk alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kartepe Belediyesinin iş makinesiyle destek verdiği çalışmada, alevler ağaçlık bölüme sıçramadan kontrol altına alındı. Soğutma çalışmasının sürdüğü yangında yaklaşık 10 dönümlük alan zarar gördü.

yeni-proje-9.jpg

YANGIN KASTAMONU'YU DA ETKİSİ ALTINA ALDI

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, ekiplerin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.

Edinilen bilgiye göre, Taşköprü ilçesine bağlı Aşağı Şehirören köyü Dikmen Mahallesi’nde ormanlık alanda henüz bilinmeyen sebeple yangın çıktı. Yangın, köylüler, jandarma ve orman ekiplerinin müdahalesi ile kısa sürede kontrol altına alınarak söndürüldü.

Yangının ardından jandarma ekipleri, bölgede güvenlik önlemleri alarak incelemelerde bulundu.

KAZ DAĞLARI'NDAKİ ALEVLER GÖKYÜZÜNÜ KARARTTI

Edremit ilçesinde, Kaz Dağları'nda çıkan yangın, havadan ve karadan 2 saatlik müdahaleyle kontrol altına alındı. Altınoluk Mahallesi yakınlarındaki Kaz Dağları'nda, saat 12.00 sıralarında yangın çıktı. Rüzgarın etkisiyle yangın, kısa sürede büyüdü. Alevleri görenler, durumu orman ekiplerine bildirdi.

hbarla bölgeye Edremit Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait 2 uçak, 1 helikopter, 3 arazöz ile 1 su tankeri ve itfaiye araçları sevk edildi. Yangın, 2 saatte kontrol altına alındı. Bölgedeki soğutma çalışmaları sürüyor.

İlgili Haberler