Van'da nesli tehdit altındaki çizgili sırtlan silahla vuruldu

Van'da nesli tehdit altındaki çizgili sırtlan silahla vuruldu

Nesli tükenme tehdidi altındaki türlerden olan çizgili sırtlan, Van'da ateşli silahla vurulmuş olarak bulundu. Ölen sırtlan incelenmek üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ne gönderildi.

Van'ın Gürpınar ilçesine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Çakınlı Mahallesi kırsalında tarlada çalışan işçiler, bir yaban hayvanı ölüsü buldu. İşçiler, yetkilileri arayarak durumu bildirdi. Bunun üzerine Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlileri, bölgeye geldi. Ekiplerin yaptığı inceleme sonucu ölü bulunan hayvanın vurulduğu ve türün de çizgili sırtlan olduğu anlaşıldı.

Nesli tükenme tehdidi altında bulunan çizgili sırtlan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne gönderildi. Ekip, bölgede başka çizgili sırtlan olup olmadığının tespiti için bölgeye foto kapan kuracak.

'DOĞAL MİRASI İLK GÜNKÜ GİBİ KORUMAK GEREKİR'

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, Van Gölü Havzası'nda koruma çalışmaları sayesinde son yıllarda hayvan popülasyonunun arttığını söyledi.

Sırtlanların nadir görülen türlerden olduğunu anlatan Aslan, "Doğa Koruma ve Milli Parklar görevlilerinin aldığı numuneler merkezimize geldi. Genetik olarak çalışmalar yapılacak. Sırtlanlar genellikle Asya ve Anadolu'da yaşarlar. Son zamanlarda Anadolu'da fotoğraf karelerine yansımakta. Bu hayvan hem nesli tükenmekte olan hem de insan ile teması çok zayıf. Nadir görülür ve oyuklarda yaşarlar" diye konuştu.

Kemirgen ve leşlerle beslenen çizgili sırtlanların üreme zamanında bazen aile fertleriyle grup halinde görüldüğünü belirten Aslan, şunları kaydetti: "Van Gölü Havzası'nda daha önce sırtlan görüldüğü yönünde duyumlar almıştık. Ölü bulunması burada çizgili sırtlanın yaşadığını gösteriyor. Ölüsünün bulunduğu yer sırtlanların yaşamına uygundur. Doğa, bütün canlıların bir arada yaşamasıyla güzel. Doğayı ve bu canlıları korumak lazım. Bu hayvanların nesli tükeniyor. Çok özel hayvanlar. Bundan dolayı ekolojik dengeyi, doğal mirası ilk günkü gibi korumak gerekir. İlerleyen dönemde bolca sırtlan ailesi görebiliriz."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN