Vatandaşlar korku içinde: Her gün başlarına taş yağıyor

Vatandaşlar korku içinde: Her gün başlarına taş yağıyor

Denizli'nin Honaz ilçesine bağlı Kel Kaya dağında 2016'dan bu yana faaliyette bulunan taş ocağında yapılan patlamalarla neredeyse her gün çevreye taş ve kaya parçaları saçılıyor. Her gün ölüm korkusu yaşayan vatandaşlar bu duruma bir çözüm getirilmesini istiyor.

Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Aşağıdağdere Mahallesi’nde ‘Kel kaya’ dağında bulunan taş ocağı sorununa yıllardır çözüm bulunamıyor. Taş ocağında neredeyse her gün yapılan taş kırım ve planlı patlatmalarda vatandaşlar, kaya parçalarının ne zaman düşeceğini tahmin edemiyor. Korunmak için neredeyse saklanan vatandaşların her günü korku içinde geçiyor.

Şimdiye dek etrafa saçılan taş ve kaya parçaları evlere verdiği maddi zarar dışında herhangi bir ölüme neden olmadı.

7657628.jpg

Öte yandan taş ocağında üretilen mıcırlar yüksek tonajlı kamyonlar ile mahalle içinden geçer taşındığı için bu yüke göre projelendirilmeyen yollar sıklıkla bozuluyor ve kazalara neden oluyor.

TAŞLAR HER GÜN BİR YERE DÜŞÜYOR

2 Mayıs 2016’da Fatma Aylak’ın evinin yanında kullandığı deposuna büyük bir kaya parçası düştü. 2 Aralık 2019 yılında ise mahallede bulunan futbol sahasına 17.00 sıralarında patlatma neticesinde 3 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde kaya kütlesi düştü. 21 Ağustos 2023 Pazartesi günü yapılan patlatmada ise bir kaya parçası evin 15 metre yakınında kaldığı tespit edildi.

7657631.jpg

'HALA KORKU DEVAM EDİYOR'

Duvarları çatladığı için sürekli olarak tamir yaptırmak zorunda kaldığını belirten Fikret Alper, “Benim evimin sıvaları sürekli patlıyor. Tavandan aşağıya su akıyor. Taş ocağında patlatma yaptılar ardından çatladı. Sürekli tamir ettiriyorum. Evin içini dışını sıvadım. Bizde hala daha korku devam ediyor. Gece yattığımızda kalktığımızda, patlatma olacak diye korkuyoruz” şeklinde konuştu.

7657634.jpg

'EVDE OLSAYDIK KAFAMIZA GELEBİLİRDİ'

Geçtiğimiz aylarda evine taş giren çift Hatice ve Sıddık Turan, “Saat 14.30 sıralarında olmuş, biz o sırada evde değildik. Aşağı mahalleye gitmiştik, eve geldiğimizde yağmur içeri akıyordu. Kiremitler kırılmış, tavan delinmiş. Ardından karakola haber verdik tutanak tutuldu. Patlatma yaptıkları zaman deprem olmuş gibi sallanıyor. O gün tavanın köşesinden düşmüş yatağın üzerine belki evde yatıyor olmuş olsaydık kafamıza gelebilirdi” dedi.

7657640.jpg

'FUTBOL SAHAMIZ TAŞ SAHAMIZ OLDU'

Patlamalar ve sonrasında kontrolsüz bir şekilde etrafa dağılan taşlar nedeniyle sürekli tedirgin olduklarını ifade eden Aşağıdağdere Mahallesi Muhtarı Murat Efe ise “2009’dan bu yana ‘Kel kaya’ dağımızda taş ocağı kuruldu. Her patlatmada taşlar iniyor, daha önceden biz burada Honaz ilçesinde düzenlenen futbol turnuvalarında sahamızda maç yapıyorduk. Futbol sahamızda düşen taşlardan dolayı kale direğimiz kırıldı. Burada ki taşların hepsi futbol sahamız taş sahamız oldu' ifadelerini kullandı.

7657627.jpg

'YIL 2023 HALA ÇÖZÜM ÜRETEMEDİK'

21 Ağustos'taki patlamayı anlatan Muhtar Efe sözlerine şöyle devam etti:

"Mahalleye taş düştü, futbol sahasının altında su yolu şeklinde Honaz Belediyesine kazdırmıştım o sayede durmuş. Taş 15 metre daha gitse eve girecekti. Daha önce bu olayları yaşadık, hep dile getiriyoruz. Biz bu taş ocağını istemiyoruz. 2014’den bu yana jandarmaya bağlı olduğumuzdan dolayı düşen taşlarda şikayetimizi dile getiriyoruz, mahkemelere gidiyoruz. Ama bir türlü sonuç elde edemedik. Ulusal basında, sosyal medyada bunları dile getirdik. Yıl 2023 biz hala çözüm üretemedik. Bir an önce mahalle halkı olarak can güvenliği ve huzurumuzun kalmadığını dile getirerek, bir çözüm bekliyoruz. Ya bu ocak kapatılsın, ya da yapacaklarsa bu köyü taşısınlar”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN