İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı, “150 Günde 150 Proje” maratonu kapsamında Fatih Sultan Mehmet’in alemdarlarından Ali Haydar Dede tarafından Sultan II. Bayezid Han devrinde mescit olarak inşa ettirilen Haydarhane Camii’ni eski yerinde yeniden inşa etti. Haziresi ve bahçesinde bulunan toplam 118 mezarın restorasyonuyla bir yıl içinde yapımı tamamlanan ve cemaatine kavuşan 6 asırlık camide ilk cuma namazı kılındı.

'İSTANBUL'UN BU DEĞERLERİNİ ORTAYA ÇIKARDIKÇA HAKKINI VERECEĞİZ'
İmamoğlu, Haydarhane Camii’nin açılışını yaptıktan sonra şunları söyledi:
"Burası, İstanbul’un hazinesi, ilk önemli tekkelerinden biri. Bu bölgede hem camiyi ibadete açmanın hem de yeni çıkan izleriyle buranın, tekkenin belli bir bölümü ve bu alanın da tamamlanacak olmasıyla aslında tarihi bir süreci İstanbullulara kazandırmış olacağız. Büyük bir bölümünü kazandırdık zaten. Tabii burada aynı zamanda kaybolmuş 100'e yakın da mezarı gün yüzüne çıkarttık. Hepsi kayıtlı ve hepsi değerli. Kitabesi var aynı zamanda, kayıtlı hale getirdik. Değerli bir iş. Bunlar, tarihin katmanları. Biraz önce, karşıda arkeopark diye hizmete hazırladığımız alanı gezdim. Ki orası da eylül ayı içerisinde vatandaşlarımızın gezmesine sunulacak. Hem arkeolojik kazının hem oradaki çalışmalarla ilgili bilgiyi de paylaşıyor olacağız. İstanbul'un bu değerlerini ortaya çıkardıkça İstanbul'un bence hakkını vermiş olacağız. Mirasını, hazinelerini korumuş olacağız ve geleceğe sunmuş olacağız.

'İSTANBUL'UN NE KADAR DOYUMSUZ BİR DÜNYA BAŞKENTİ OLDUĞUNU GÖRSÜNLER'
Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Beni çok sevindiriyor bu tür alanların ortaya çıkması. Hani gönül ferahlığı, vicdanen bir huzuru yaşamış oluyorum bu kadim kentin, binlerce yıllık tarihi olan şehrimizin belediye başkanı olarak. Bu mirası korumaya, kentin hazinelerini gün yüzüne çıkarıp bugünkü dünyayla, insanlarla buluşturmaya devam edeceğiz. Ki böylece şehrimizin de misafirleri, turistleri daha da artsın, daha da fazla gün kalsınlar. İstanbul'un ne kadar doyumsuz bir dünya başkenti olduğunu görsünler. Bu hizmetimiz İstanbul’umuza, Fatih'e hayırlı olsun."

15. YÜZYILDA YAPILDI, 1970’LERDE İZİ SİLİNDİ
Saraçhane’de, Horhor Caddesi ile Kavalalı Sokağı’nın kesiştiği köşede, tarihi kaynaklarda “Kırma Tulumba” olarak geçen sokağın kavşağında konumlanan yapının, 15. yüzyılda “Haydar Dede”, “Alemdar Ali Haydar Dede”, “Haydârî Ali Dede” isimleriyle de anılan Şeyh Ali Haydarî tarafından mescit-tekke olarak yaptırıldığı yazılı kaynaklarda aktarılıyor. Tekkesi ve haziresiyle birlikte döneminin en önemli tanıklarından biri olan yapı, yüzyılları geride bırakan derin hafızası ve sosyal hayata etkisiyle ülkenin kültür tarihi içinde de özel bir yere sahip. 20. yüzyıla yaklaşırken birimlerini kaybetmeye başlayan ve yok olma noktasına gelen Haydarhane Camii’nin son izleri 1970’lerde silinmişti.
