Şili'de ibre tersine döndü... Aşıya rağmen vakalar neden patladı?

Şili'de ibre tersine döndü... Aşıya rağmen vakalar neden patladı?

Birkaç hafta öncesine kadar aşı kampanyası ile dünyada örnek gösterilen Şili'de, koronavirüs vakaları patladı. Aşıların yardımcı olduğunu ancak tek başına çözüm olamayacağını belirten Şilili sağlık uzmanı Soledat Martinez, özellikle yeni mutasyonun çıktığı dönemlerde aşının etkisinin azaldığını söyledi.

KARAR | ALMANYA

Aşı kampanyası ile dünyada örnek gösterilen Şili'de, koronavirüs adeta felakete dönüştü.

Alman Spiegel dergisine konuşan Şilili sağlık uzmanı Soledat Martinez, vakaların artmasını kontrolün kaybedilmesine bağladı.

Martinez, geçen yıl üç katına çıkarılan yoğun bakım yataklarının dolduğunu, yoğun bakımlardaki hastaların gittikçe daha fazla gençlerden oluştuğunu belirterek sağlık sisteminin çöktüğünü söyledi.

"AŞI İLE SOSYAL MESAFE TERK EDİLDİ"

Martinez, sisteminin çökmesinin farklı nedenleri olduğunu aktararak aşılama başladıktan sonra sosyal mesafenin çok hızlı bir şekilde terk edildiğini söyledi.

Siyasetin verdiği yanlış mesajlarla gevşeme yaşandığını da belirten Martinez, komşu ülke Brezilya'ya ucuz turist turlarının verilmeye başlanması ile de Brezilya'dan gelen yeni mutasyonla vakaların daha da arttığını söyledi.

ŞİLİ'DE AŞILAMA HANGİ AŞAMADA?

Şili'de vatandaşların yüzde 26'sının aşılanması tamamlandı. Yüzde 12'si de ilk aşılarını oldu. Sırada 40 yaşındakiler bulunuyor.

Ancak bu yoğun aşılamaya rağmen vakaların önüne geçilemiyor. Şili'de Sinovac aşısı kullanıyor. Bu aşının yeteri kadar etkili olmadığı yönünde iddialar bulunmakla birlikte bu henüz kanıtlanabilmiş değil.

"MUTANT VİRÜSLE AŞININ ETKİSİ AZALIYOR"

Martinez, Sinovac'ın ağır hastalık süreçlerini engellediğini ancak virüsün bulaşmasının aşılamalara rağmen mümkün olabileceğini söylüyor.

Aşıların yardımcı olduğunu ancak tek başına çözüm olamayacağını ifade eden Martinez, özellikle yeni mutasyonun çıktığı dönemlerde aşının etkisinin azaldığını belirtti. 

"AYNI GEMİDE DEĞİLİZ AMA..."

Virüslerin hızlı evrim geçirdiğini vurgulayan Martinez, aşıya dayanıklı virüs varyantlarının hızla geliştiğini belirtiyor.

Virüse karşı tedbirlerin elden bırakılmaması gerektiğini belirten Martinez, bunun sadece ulusal tedbirlerle değil uluslararası ortak tedbirlerle mümkün olacağını söylüyor: Aynı gemide değiliz ama aynı okyanusta yüzüyoruz.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN