Son dakika: Bakan Koca: Aşıda öncelik sağlık çalışanlarının ve yaşlıların

Son dakika: Bakan Koca: Aşıda öncelik sağlık çalışanlarının ve yaşlıların

Son dakika haberi... Sağlık Bakanı Koca, aşılamanın 4 aşamada yapılacağını ifade ederek “İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar ile kalabalık yerlerde yaşayanlar aşılanacaktır” dedi.

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın video konferans yöntemiyle katılımıyla toplandı. Covid-19 aşı çalışmalarına ilişkin Türkiye ve dünyadaki gelişmeler, aşının kimlere yapılacağı ve öncelikli grupların ele alındığı toplantı 4 saat sürdü.

AŞILAMADA 4 AŞAMALI PLAN

Toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi; 

İlk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlarımız ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacaktır.

İkinci aşamada toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacaktır.

Üçüncü aşama, 50 yaş altı en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşları, genç yetişkinleri, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanları kapsamaktadır.

Dördüncü ve son aşamada ise ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacaktır.

11 ARALIK'TAN SONRA TÜRKİYE'YE GELECEK

Bir inaktif virüs aşısının temini için sözleşme imzalamış durumdayız. Bir mRNA aşısı için de görüşmelerimiz devam ediyor. Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye'ye 11 Aralık'tan sonra gelmesi beklenmektedir. 

Şu anda teminine en yakın olduğumuz üç aşıdan birisi olan, sözleşme imzaladığımız aşı ile ülkemizde geliştirilen aşılardan ilk klinik çalışmalara ulaşan aşı 'inaktif' diye bilinen aşılardır.

AŞILAR İNCELENECEK

Aşılar geldiğinde önce Halk Sağlığı ve TİTCK laboratuvarlarınca ülkemize ithal edilen tüm aşılarda uygulanan incelemeler yapılacaktır.

TÜRKİYE İLKE ÜLKE OLACAK

Covid-19 aşıları ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde erken kullanım izni verilecek, uygulamaya bu aşamadan sonra geçilecek.

Gelişmeler beklediğimiz yönde olumlu seyrederse Türkiye, aşılama çalışmalarına erken dönemde başlayan ilk ülkelerden olacaktır.

"ÇİN AŞISINA 59 YAŞ SINIRI" İDDİASI

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Çin aşısının 59 yaş üstüne uygulanamayacağını ileri sürmüştü.

Aydınlık'ın haberine göre; aşı ve aşı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Çin aşısının atak yaptığını belirterek, bizde önce sağlık çalışanlarında şimdi de gönüllü vatandaşlarda faz çalışmalarının yapıldığını hatırlattı. 

"Bizdeki güvenlik verileri kullanılarak ruhsat verilebilir" sözlerini kaydeden Prof. Eraksoy, aşının faz çalışmalarında 59 yaş altındaki gruplara uygulandığını belirterek şöyle devam etti:  

"Firma 59 yaş üstüne yönelik bir çözüm bulana kadar bu aşı, bu gruba uygulanmayacaktır. İlk aşamada 59 yaş altı sağlık çalışanlarına, altta yatan hastalığı olan dediğimiz kanser, şeker, böbrek hastalarına, organ nakli olanlara ve Kovid-19’un ağır seyretme ihtimali olanlara yapılacaktır. İnsanlarla iç içe olan, temasın fazla olduğu meslek grupları aşılama açısından önde gelir.” 

Bakan Koca, Kovid-19 mücadelede Çin menşeli CoronaVac aşısı için sözleşme yapıldığını belirterek, "Aralık, ocak ve şubat ayında bir sorun olmazsa toplam 50 milyon doz aşı için imza atıldı" demişti. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN