Son dakika! İngiltere'den Pfizer'in korona aşısına 'acil' onay

Son dakika! İngiltere'den Pfizer'in korona aşısına 'acil' onay

Son dakika haberi... Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği korona aşısı İngiltere'den 'acil' kullanım onayı aldı.

Son dakika haberi... Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği korona aşısı İngiltere'den 'acil' kullanım onayı aldı.

İngiltere, Pfizer'in yüzde 95 etkili olduğu açıklanan koronavirüs aşısına ilk onay veren ülke oldu.

YÜZDE 90'A KADAR ETKİLİ

Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech koronavirüs için ortak aşı geliştirdi. 

BioNTech ve Pfizer, 9 Kasım'da Kovid-19'a karşı geliştirmekte oldukları potansiyel aşının koronavirüse karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğunu duyurdu. 

Yüzde 90'ın üzerindeki etkililik oranı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve uzmanların beklentilerini aşarken, aşının piyasaya sunulması için gerekli acil durum onayının da önünü açtı. 

EMA'YA ONAY İÇİN GİTTİLER

Pfizer ile BioNTech'in, iki gün önce koronavirüs aşısı için Avrupa İlaç Ajansı'na (EMA) koşullu piyasa onayı verilmesi konusunda başvuru yaptığını duyurmuştu.

Prof. Dr. Uğur Şahin, başvuruyu Kovid-19'a karşı aşı çalışmalarında önemli bir adım olarak değerlendirdi.

Şahin "Onaylanırsa aşımızın hızlı küresel dağıtımını sağlamak için dünya genelinde düzenleyici kurumlarla çalışmaya devam etmek istiyoruz. Normale dönebilmek için virüsle mücadeleye yönelik küresel çabalara katkıda bulunmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

KOCA'DAN 'PFİZER' AÇIKLAMASI

Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Türkiye'nin aşı çalışmaları hakkında son gelişmeleri aktarmıştı. 

Pfizer aşısıyla ilgili yoğun görüşmeler içerisinde olduklarını belirten Koca "Özelikle Pfizer'in aşısıyla ilgili de, yerli aşımız Nisan ve sonrası dönemde devreye gireceği için Nisan ayına kadar bize temin edebilecekleri bütün aşıyı alma şeklinde bir yaklaşımımız oldu.

Yani Nisan ayına kadar verebilecekleri ne kadar aşı olursa, biz onu almaya talip olduğumuzu söylemiş olduk. Fiyat ve benzeri konularda zaten mutabık kalmıştık" ifadelerini kullanmıştı. 

ABD'DE KRİTİK TARİH 10 ARALIK

Bu arada ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin 10 Aralık'ta yapacağı toplantıda, Amerikan ilaç şirketi Pfizer ile Türk bilim insanı Prof. Dr. Uğur Şahin'in kurucu ortağı olduğu Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in Kovid-19 aşısının acil kullanımına onay verilmesi bekleniyor.

01.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN