Naim ve Halil dünyaları kaldırdı

Naim ve Halil dünyaları kaldırdı

Türkiye Cumhuriyeti 100’üncü yıl heyecanı yaşarken halterde Naim Süleymanoğlu ile Halil Mutlu tarihi başarılara imza attı. Dünya halterine yön veren Süleymanoğlu 46 dünya rekoruna imza atarken Mutlu ise ve 27 dünya rekoru ile halter branşında tarihe geçti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına girilirken ilk 100 yıla damga vuran halterciler Naim Süleymanoğlu ile Halil Mutlu oldu. Halterde üst üste 3 kez olimpiyat şampiyonluğu kazanan efsane sporcu Naim Süleymanoğlu, "Cep Herkülü" lakabını aldı.

Halterde üst üste 3 kez olimpiyat şampiyonluğu kazanan efsane sporcu Naim Süleymanoğlu, 23 Ocak 1967'de Bulgaristan'ın Kırcaali kentinin Ahatlı köyünde dünyaya geldi. Türkiye'ye gelişini, 1980'li yıllarda Bulgaristan'da yaşayan Türklere yapılan zulümlerin dünyaya duyurulması ve bitirilmesine yönelik bir girişim şeklinde ifade eden Süleymanoğlu, o yıllarda Bulgaristan'da Türklerin asimilasyona maruz kaldığını dünya kamuoyuna aktarma fırsatı bulmuştu.

halter1.jpg

Cep Herkülü, 15 yaşındaki zaferi ile ‘En genç dünya rekortmeni’ unvanını elde etti. Kariyerinde 7 kez dünya şampiyonu olan, Süleymanoğlu 46 dünya rekoru kırdı. Kendi kilosunun üç katından 10 kilo fazlasını kaldıran tek sporcu olarak olurken Türkiye'ye olimpiyatlarda güreş dışında ilk altın madalyasını kazandıran sporcu olarak tarihe geçti. Süleymanoğlu, Time dergisine kapak olan ilk Türk sporcu olma şerefini yaşadı. Efsane milli halterci, 18 Kasım 2017'de tedavi gördüğü hastanede karaciğer yetmezliği nedeniyle 50 yaşında hayata veda etti.

halter3.jpg

Türkiye'nin halterde yaşayan efsanelerinden Halil Mutlu ise, 3 olimpiyat, 5 dünya, 9 Avrupa şampiyonluğu ve 27 dünya rekoru ile tarihe geçti. Halterde öncülüğü Naim Süleymanoğlu’nun yaptığı belirten Mutlu, daha önce verdiği demeçte "Türk halterine rahmetli Naim Süleymanoğlu ağabey ile birlikte bizim de katkımız oldu. Öncesinde de Türkiye'de halter vardı ancak olimpik furyayı başlatan Naim ağabeydir" diye konuşmuştu.

halter2.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN