Şampiyonlar Ligi'nde 30 yıllık format sona eriyor

Şampiyonlar Ligi'nde 30 yıllık format sona eriyor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde bu sezon son format gerçekleşirken 2024/25 sezonu itibarıyla takım sayısı artacak ve grup formatı yerini lige bırakacak. Önümüzdeki sezon 36 takımlı lig formatı uygulanacak.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde grup aşaması maçları dün itibarıyla sona erdi. Grup aşamasındaki son maçların oynanmasıyla 8 grup 32 takımdan oluşan format da resmen bitmiş oldu. 2024/25 sezonu itibarıyla Şampiyonlar Ligi'nde takım sayısı artarak grup formatı yerini lige bırakacak.

36 TAKIMLI LİG FORMATI UYGULANACAK

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 8 grup 32 takımdan oluşan format resmen bitti. Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki 1 numaralı organizasyonunda gelecek sezon 36 takımlı lig formatı uygulanacak.

YENİ FORMATIN ADI 'İSVİÇRE MODELİ'

Şampiyonlar Ligi'nin yeni grup sisteminin adı "İsviçre modeli" olarak biliniyor. Turnuvaya katılan 36 takım tek bir grupta lig usulünde mücadele edecek. Ligdeki ilk 8'e kalan takımlar son 16 turuna direkt olarak katılacak.

1kapak-002.jpg

Ligde 9-24'üncü sıralar arasındaki 16 takım, birbirleriyle play-off oynayarak son 16 turuna kalmaya çalışacak. Gruptan çıkmayı garantileyen 8 takım, paly-offtan gelen 8 takımla eşleşerek son 16 turu oynayacak.

16 TUR AŞAMASI ESKİ YAPIYLA DEVAM EDECEK

Turnuvada son 16 turu ve ileriki aşamalar, Şampiyonlar Ligi'nin eski formatıyla devam edecek. Ligde 25-36 sıralarında yer alan takımlar ise turnuvadan direkt olarak elenecek.

Ligde 9'ar takımın yer alacağı 4 torba olacak ve takımlar torbalara göre birbirleriyle eşleşecek. Her takım, yarısı kendi sahasında, diğer yarısı ise deplasmanda olmak üzere 8 maç oynayacak.

FAZLA TAKIMLAR NEREDEN GELECEK?

Eski formata göre 4 yeni takımın daha katılacağı Şampiyonlar Ligi'nde bu takımların nasıl seçileceği de belli oldu. Yeni formatta lige girecek takımlar şöyle olacak:

1kapak-003.jpg

UEFA ülke sıralamasında 5. olan ülkenin lig üçüncüsü olan 1 takım turnuvaya katılacak.

1 takım, Şampiyonlar Yolu eleme turundan 4 yerine 5 takım alınmasıyla gelecek.

İki takım ise, bir önceki sezon UEFA turnuvalarında en başarılı olan iki ülkenin, Şampiyonlar Ligi'ne katılım hakkı kazanamayan ilk takımlarından gelecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN