Şükrü Saracoğlu kimdir?

Şükrü Saracoğlu kimdir?

TBMM'de 7 dönem milletvekilliği yapan Şükrü Saracoğlu; Meclis Başkanlığı, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı görevlerinde bulundu. Şükrü Saracoğlu, 17 yıl Fenerbahçe Spor Kulübü başkanlığı yaptı. 1953 yılında parkinson hastalığı nedeniyle 67 yaşında hayatını kaybetti. İşte biyografisi...

Uzun yıllar siyaset arenasında yer alan Şükrü Saracoğlu, 1942-46 arasında Başbakan, 1938-42 arasında Dışişleri Bakanı, 1948 ile 1950 arasında da Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı oldu. Bu görevler dışında 1924 ile 1938 arasında da değişik hükümetlerde Milli Eğitim, Maliye ve Adalet bakanlıkları yaptı. İsmet İnönü ile beraber İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye'yi savaşın dışında tutan politikalara yön verdi.

ŞÜKRÜ SARACOĞLU'NUN HAYAT HİKAYESİ

1887 yılında İzmir'in Ödemiş ilçesinde dünyaya geldi. 1909 yılında Mülkiye Mektebi'ni bitirdikten sonra İzmir liselerinde öğretmenlik yaptı. Birinci Dünya Savaşı yılarında Cenevre Siyasal Bilimler Fakültesi'ni bitirdi. İkinci dönem çalışmalarına başlayan TBMM'ye, İzmir milletvekili olarak katılan Mehmet Şükrü Saracoğlu, Fethi Okyar hükümetinde Milli Eğitim Bakanı (1924-1925) oldu.

1926'da Türk ve Yunan halklarının değiştirilmesi amacıyla kurulan Muhtelit Mübadele Komisyonuna Türk delegasyonu olarak seçildi. Dördüncü ve Beşinci İnönü hükümetlerinde Maliye Bakanlığına (1927-1930) getirilen Şükrü Saracoğlu, henüz kalkınma programının oluşturulamadığı bu dönemde, Türk ekonomisinin ancak köyden başlatılacak reform çalışmalarıyla kalkınabileceğini ileri sürdü.

ewc0h60xqaaaphl.jpg

MERKEZ BANKASI'NIN KURUCU BAŞKANI OLDU

Bunun yanı sıra memur sınıfının sorunlarına eğilerek personel ve emeklilik kanunlarını yürürlüğe koydu. İktisadi alanda yaptığı işlerden biri de, yabancı bankaların elinde iç ve dış ticaret mevsimlerine göre düşürülen, Türk parasının değerinin korunmasını sağlamasıydı. Bu amaçla Merkez Bankası'nı kurdu (1930). Aynı yıl sağlığı nedeniyle görevinden ayrılmak zorunda kalınca, Türkiye'nin iktisadi sorunları üstüne inceleme ve araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderildi (1931). Dönüşünde Türk pamuk sanayisinin temellerini atan bir rapor hazırladı. 1932'de Osmanlı İmparatorluğu'nun borçlarıyla ilgili sorunları çözümlemek üzere Paris'te yapılan görüşmelerde Türkiye'yi temsil etti ve 1933 antlaşmasını imzaladı.

ÇEŞİTLİ HÜKÜMETLERDE BAKANLIKLAR YAPTI

Adalet Bakanlığı (1933-1939) yıllarında, Yargıç ve Avukatlar Kanunu'nu, Suçüstü, İcra-İflas Kanunları'nı yürürlüğe koyması, iş esasına dayanan cezaevleri kuruluş yasalarını uygulamaya sokarak, bu amaca dayalı İmralı cezaevini kurması önemli girişimleri arasındaydı. Saraçoğlu'nun en önemli görevi, İkinci Celal Bayar hükümetinde (1938-1939) ve Refik Saydam hükümetlerinde (1939-1942) Dışişleri Bakanı oldu. 1942'de hükümeti kurmakla görevlendirildikten sonra da (1942-1946) zaman zaman Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi.

1940'ta İngiliz ve Fransızların, Türkiye'yi İtalya'ya karşı savaşa sokma isteklerini reddetti. 1948'de TBMM başkanlığına seçilen Şükrü Saraçoğlu, 1950'den sonra siyasi hayattan çekildi.

tumblr-pjkk6iefgh1vuavi7o1-1280.jpg

FENERBAHÇE BAŞKANLIĞI DÖNEMİ

Şükrü Saracoğlu, 1934 ile 1950 arasında 17 yıl boyunca Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yaptı. İttihatspor Sahası olarak bilinen Kuşdili Çayırı'ndaki arazi, 1932 yılında onun çabalarıyla Fenerbahçe'nin oldu. Hem bugün üzerinde kendi adını taşıyan stadyumun yükseldiği araziyi Fenerbahçe'ye kazandırması, hem de 23 Şubat 1934 günü oynanan olaylı Fenerbahçe-Galatasaray maçından sonra Fenerbahçe'nin kapatılmasına kadar gidecek cezaların gündeme geldiği sırada kulübe sahip çıkmış olması nedeniyle, 22 Temmuz 1998 günü alınan kararla Fenerbahçe Stadyumu'nun adı Şükrü Saracoğlu Stadyumu olarak değiştirildi.

ŞÜKRÜ SARACOĞLU'NUN ÖLÜMÜ

Son yıllarında parkinson hastalığı ile mücadele etti. Fransa'da yapılacak tedavisi için verilecek ödenek konusunda Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın isteksiz kalması üzerine, İzmir İttihat ve Terakki Ticaret Mektebinden öğrencisi olan Başbakan Adnan Menderes'in araya girmesiyle ödenek çıkarıldı. Fransa'daki tedavisinin de bir sonuç vermemesi üzerine Türkiye'ye döndü. Eşi Saadet Hanım'la birlikte İstanbul'a yerleşti. Teşvikiye'deki evinde 27 Aralık 1953'te, 66 yaşında yaşamını kaybetti. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.

Eski Maliye Nazırlarından Ahmed Zühdü Paşa'nın torunu olan Saadet (Oraloğlu) Saracoğlu (ö. 1980) ile evliliğinden üç çocuk babası olmuştur. 1987 ile 1993 arasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası başkanlığında bulunmuş olan Rüşdü Saraçoğlu'nun dedesidir.

1945ankara-site.png

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN