Taahhütlü ders zili

Taahhütlü ders zili

Normalleşmeden sonra üç haftadır binin altına düşmeyen vaka sayıları, ailelerin okul tedirginliğini artırdı. Uzmanların da “Risk var” uyarısı yaptığı süreçte Sağlık Bakanlığı’ndan dikkat çeken adım geldi. 31 Ağustos’ta başlayacak yüz yüze eğitim öncesi velilere ‘Çocuğumda ateş, öksürük varsa göndermeyeceğim’ taahhütnamesi imzalatılacak.

Sağlık Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan “Kovid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi”nde, 31 Ağustos’ta açılacak okullarda alınacak önlemler yer aldı. Rehbere göre, okul binasının girişleri ve içerisinde uygun yerlere kurallar, sosyal mesafe, maske kullanımı, el temizliği ve öğrencilerin hangi koşullarda okula gelmemesi gerektiğini açıklayan bilgilendirme afişleri asılacak. Okul binası girişleri ve içerisinde uygun yerlerde el antiseptiği bulundurulacak. Rehbere göre, okulun ilk haftasındaki başlangıç derslerinde öğrencilere Kovid-19’un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hakkında bilgi verilecek. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan veya gelişen, Kovid-19 tanısı alan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanlar tıbbi maske takılarak, sağlık kurumuna yönlendirilecek. Okuldayken semptomu başlayan öğrencilerin en kısa sürede ailesi ile iletişime geçilecek ve hasta öğrenci ayrı bir yerde izole edilecek. Hasta öğrencilerin yakın temaslısı öğrenci ve personel evlerine gönderilecek, il/ilçe sağlık müdürlüğüne bildirilecek. Öğrenciler ile 1 metreden yakın temas olasılığı olan öğretmen ve diğer çalışanların tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanması sağlanacak. Antiseptik içeren sabun yerine normal sabun yeterli olacak. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, Kovid-19’dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmayacak. Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların dinlenme alanlarında en az 1 metrelik sosyal mesafeyi koruması ve maske takmayı sürdürmesi gerekecek. Okul güvenlik görevlileri de yüz yüze temas olasılığını azaltmak için camlı kabinlerde bulunacak, kişisel koruyucu ekipmanları kullanacak.

Rehbere göre, dersler sırasında öğretmen ile öğrenciler arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde oturma düzeni oluşturulacak ve maske takılacak. Sınıflarda oturma düzeni yüz yüze gelecek şekilde karşılıklı değil, çapraz oturma şeklinde olacak. Temaslı takibi için sınıflarda aynı öğrencinin aynı yerde oturmaları sağlanacak. Dersler mümkün olan en az kişi sayısı ile yapılacak, birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak yapılan derslerde oturma düzeni sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde olacak. Damlacık oluşturması nedeniyle sınıf içinde yüksek sesli aktiviteler yapılmayacak. Değişiklik zorunlu ise sınıfların her kullanım sonrası havalandırılıp temizlik ve dezenfeksiyonu yapılacak. Öğrencilerin günlük grup etkinliklerinde hep aynı grup ile etkinliğin yapılması sağlanacak. Sanat, müzik, beden eğitimi gibi derslerde grupların birbirine karışması önlenecek. Öğrencilerin toplu halde bir arada bulunmalarını önlemek amacıyla ders araları, teneffüsler sınıflar sıraya konularak düzenlenecek.

HER OKULA KOVİD YÖNETİCİSİ

Her okulda Kovid’dan sorumlu bir okul yöneticisi görevlendirilecek.

Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılacak.

En az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılacak.

Kantin, sınıf ve yemekhanelerde kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak.

Giriş/çıkış saatlerinde öğrenciler, veliler tarafından okul dışında teslim alınıp bırakılacak.

Sınıf ve odalar pencereler açılarak düzenli şekilde sık sık havalandırılacak.

YATILI KURAN KURSUNDA ORTAK RALE KALKACAK

Sağlık Bakanlığı’nın güncellediği ‘salgın çalışma rehberi’nde Yatılı Kuran Kursları’nda alınması gereken önlemlere de yer verildi. Hazırlanan rehbere göre; ortak kullanıma açık tesbih, takke ve rahle kaldırılacak, seccade ve tesbihler kişiye özel olacak. Ayrıca öğrenciler arasında Kuran, kalem, kitap gibi malzeme alışverişleri yapılmayacak. Yüksek sesle Kur’an ezberlenirken öğrenci ile eğitmen arasında en az iki metre olacak, öğrenci yüz koruyucu, eğitmen tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu kullanacak. Öğrenciler gün boyu aynı sınıflarda ders görecek, sınıf değişikliği yapılmayacak. Değişiklik zorunlu ise sınıfların her kullanım sonrası havalandırılıp temizlik ve dezenfeksiyonu yapılacak. Dersler mümkün olan en az kişi sayısı ile yapılmalı, birkaç sınıfın bir araya gelmesi ile ortak yapılan derslerde oturma düzeni sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde ve maske takılarak olmalıdır. Birer boşluk bırakarak çapraz oturma düzeni uygulanacak. Damlacık oluşturması nedeniyle sınıflar içinde yüksek sesle yapılan aktiviteler yapılmayacak. Yatakhanelerde yatak ya da ranzalar en az 2 metre aralıklarla seyreltilerek yerleştirilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN