Tarihi Divanhane Kapısı Karakolu'nun yıkımına suç duyurusu

Tarihi Divanhane Kapısı Karakolu'nun yıkımına suç duyurusu

CHP Kent Hakları İzleme Kurulu, Kasımpaşa’daki tarihi Divanhane Kapısı Karakolu’nun bir gece yarısı yıkılmasına ilişkin olarak İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Üyeleri ve Beyoğlu Belediyesi hakkında Çağlayan Adliyesi'nde suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Kasımpaşa'da bulunan ve Sultan Abdülaziz döneminde yapılan tarihi Divanhane Kapısı Karakolu'nun gece yarısı yıkılmasının ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kent Hakları İzleme Kurulu, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Üyeleri ve Beyoğlu Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. 

CHP İstanbul Kent Hakları İzleme Kurulu üyeleri ve beraberindekiler, bugün tarihi karakolun önünde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını ise CHP İstanbul Doğa ve Kent Haklarından Sorumlu İl Başkan Yardımcı Güler Işıkcevahir okudu.

.jpg

'YENİ YAPILAN YAPININ TARİHİ DEĞERİ OLUR MU?'

Açıklamada “Tarihi Kasımpaşa Divanhanesi Karakolu bir gece operasyonu ile yıkılmıştır. Tarihi bir yapıyı nasıl yenisini yaparak ihya edebilirsiniz? Yeni yapılan yapının tarihi bir değeri olur mu? Önceden tarihi alanlar depreme dayanıklı olmadığı, yıkılmaya yüz tuttuğu bahaneleri ile yıkıma, talana, ranta kurban edilirdi; bugün yabancı yatırımcıları memnun etmek adına geçmeyen yolu geçirmeye çalışarak ecdat yadigarlarını feda ediyorsunuz. Bu gözü karalığınız, aymazlığınız, 'İBB erkekse şikayetini üst kurula yapsaydı' diyerek hukuksuz kararlarınızı cinsiyetçi ifadelerle örtbas etmeye çalışmanız bize maalesef hiç yabancı değil” ifadeleri kullanıldı.

'GECE YARISI YERLE BİR ETTİNİZ'

Yıkımı, “İstanbul’a yapılmış bir ihanet” olarak niteleyen Işıkcevahir, sorumlulardan yargı önünde hesap soracaklarının altını çizdi ve "Tüm yakışıksız tavırlarınızın yanı sıra son zamanlarda alışkanlık haline getirdiğiniz gece yarısı operasyonlarından birini daha yaparak 01.04.2021 tarihinde Tarihi Kasımpaşa Divanhanesi Karakolu’nu da tarihimize, kültürümüze ve manevi değerlerimize ihanet ederek gece yarısı yerle bir ettiniz. İstanbul’a, doğaya, kente, kültüre ve birçok değere bir kez daha ihanet ettiniz. Bu ihanetinize elbette sessiz kalmayacağız, birazdan adliyeye gidip hukuk mücadelemizi başlatacağız ve bunu yapanlardan yargı önünde mutlaka hesap soracağız” dedi.

Açıklama sonrasında CHP İstanbul il yöneticileri, Kent Hakları İzleme Kurulu üyeleri ve beraberindekilerle birlikte Çağlayan Adliyesi’ne giderek suç duyurusunda bulundu.

NE OLMUŞTU?

Kasımpaşa’da bulunan VE Sultan Abdülaziz döneminde yapılan tarihi Divanhane Kapısı Karakolu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) başlattığı yargı süreci devam ederken bir gecede ağır iş makineleri ile yerle bir edilmişti.

Tarihi yapının yıkıldığını sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile duyuran CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, “İstanbul bugün çok acı bir güne uyandı. İstanbul'un önemli bir tarihi mirası olan karakol, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ‘yol yapacağız' bahanesi ile ne yazık ki yıkıldı. İstanbul'a; kültüre, doğaya, kente, insana saygı diyerek bakanlar olarak suç duyurusunda bulunacağız. Er geç yargı önünde hesap soracağız” diyerek tepki göstermişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN