100 metre küçülen Ay'da depremler saatlerce sürüyor: İnsanlar için tehlike büyüyor

100 metre küçülen Ay'da depremler saatlerce sürüyor: İnsanlar için tehlike büyüyor

Dünya'nın uydusunda giderek küçülme devam ediyor. Şimdiye kadar yaklaşık 100 metre küçülme yaşayan Ay, keşif için giden insanlara bir tehlike arz ediyor. Ay'ın küçülmesi, Ay depremlerle beraber gerçekleştiği için insan kaşifler için artık tehlike oluşturuyor.

Dünya'nın uydusu Ay, çekirdeği soğudukça son birkaç yüz milyon yılda çevresinden 100 metre küçüldü.

Ay'ın doğal olarak küçülme sürecine girmesi ve bu durumun Ay depremleriyle birlikte sismik aktiviteleri artırması, NASA'nın mürettebatlı Artemis III inişleri için önerilen alanlarda önemli yüzey deformasyonlarına neden oluyor. Maryland Üniversitesi'nden araştırmacılar, Ay'ın Güney Kutbu'ndaki bazı bölgelerin, sismik sarsıntılardan kaynaklanan toprak kaymalarına karşı özellikle hassas olduğunu tespit etti.

İNSAN KAŞİFLER İÇİN TEHLİKE

Indepented'ın haberine göre; Ay'ın küçülme sürecinin yanı sıra Ay depremlerinin, Dünya'daki depremler gibi Ay'ın iç kısmındaki faylardan kaynaklandığı belirlendi. Bu depremlerin, Ay yüzeyindeki insan yapımı yapılar ve ekipmanlar için tehlike oluşturabilecek kadar güçlü olduğu vurgulanırken, Dünya'daki depremlerin aksine Ay depremlerinin saatlerce ve hatta bütün bir öğleden sonra devam edebileceği ifade edildi. Bununla birlikte fay bölgelerine yakın yerlerin gelecekteki insan kaşifler için tehlike oluşturabileceğini belirterek uyarı yapıldı. Ay'ın yüzeyindeki gevşek tortu, sarsıntı ve toprak kaymalarının meydana gelme olasılığını artırıyor.

NASA, 2024'ün sonlarında Artemis görevlerinin bir parçası olarak Ay'a mürettebatlı uçuş gerçekleştirmeyi planlıyor. Ancak Ay'daki bu sismik aktiviteler, gelecekteki insan yerleşimlerini etkileyebileceği için dikkate alınması gereken bir faktör olarak ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, Ay'da olası tehlikeli bölgeleri belirleyerek, gelecekteki keşif ve yerleşim planlarını daha güvenli hale getirmeyi umuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN