Apple, iPhone kullananları uyardı: Gece uyurken telefonla sakın bunu yapmayın!

Apple, iPhone kullananları uyardı: Gece uyurken telefonla sakın bunu yapmayın!

Akıllı telefonlar hayatımızın değişmez bir parçası olmasına karşın her bataryalı cihazlar gibi yanlış kullanımda patlama ve yangın riski taşıyor. Apple, gece uyurken olası yangın risklerine karşı kritik bir uyarıda bulundu. İşte, gece telefonu şarj etmenin zararları...

ABD'li yazılım ve teknoloji firması Apple, iPhone telefon modellerini gece uyurken şarjda bırakan kullanıcılar için uyarıda bulundu. Yaşanabilecek kötü senaryoları açıklayan şirket kaçınılması gereken durumları anlattı.

Mashable Türkiye'nin haberine göre, şirketten yapılan resmî açıklamada, "Uzun süre sıcak yüzeylerle temas, rahatsızlığa veya yaralanmaya neden olabilir. Cildinizin bir cihaz, güç adaptörü veya kablosuz şarj cihazı çalışırken veya uzun süre bir güç kaynağına bağlıyken temas halinde olduğu durumlardan kaçınmak için sağduyulu davranın" ifadeleri kullanıldı.

İTFAİYELER DE AYNI UYARIYI YAPIYOR

Apple, cihaz güç kaynağına bağlıyken iPhone telefonları battaniye, yastık veya vücut altına koyulmaması gerektiğinin altını çiziyor. "Kullanırken veya şarj olurken iPhone'unuzu, güç adaptörünü ve herhangi bir kablosuz şarj cihazını iyi havalandırılan bir alanda tutun" uyarısında bulunan şirket, telefonları gece şarj etmeyi tavsiye etmediğine vurgu yaptı. Benzer bir uyarı ABD itfaiyesi tarafından da dile getiriliyor.

gece-uyurken-telefonu-sarja-takmak.jpg

TELEFONUNUZU UYANIKKEN ŞARJ ETMEK İÇİN 3 NEDEN

Tiktok'ta viral olan videoda bir itfaiye yetkilisi cihazlarınızı neden yalnızca uyanıkken şarj etmeniz gerektiğinin üç ana nedenini şöyle özetliyor:

1) Uyurken hiçbir şeyin kokusunu alamazsın, yani yangın başlarsa uyanman zaman alır.

2) Dumanı sadece üç defa solursan bayılırsın.

3) Pek çok insanın ucuz veya arızalı telefon şarj cihazları var, ama orijinal olanların bile yangın çıkardığı biliniyor.

DAHA ÖNCE MEYDANA GELEN ŞARJ ALETİ FACİALARI

2015 tarihli bir rapora göre, Çin'de bir iPhone 7, komodinin üzerinde şarj edilmek üzere (Apple'ın tavsiyesine göre iyi havalandırılan bir alanda) bırakıldıktan sonra patladı. Neyse ki olaydan zarar gören olmadı ama ne yazık ki kullanıcılar her zaman bu kadar şanslı olmuyor. 2021'de Vietnam'da bir öğrenci, şarj esnasında patlayan akıllı telefonunun kurbanı oldu.

Bu olaydan iki yıl sonra, benzer şekilde Kazakistan'da bir kız çocuğu, şarja takılı halde uyurken ve yastığının üzerinde patlayan telefon nedeniyle hayatını kaybetti. Glasgow'da bir ev, saat 20:00'den hemen sonra başlayan yangın ile küle döndü. Yetkililer yangının şarjdaki bir telefondan çıktığını açıkladı. Ancak cihazın ne kadar süredir prize takılı olduğu saptanamadı.

NE YAPILABİLİR?

Telefonunuzu gece uyurken şarj etmek cihazınızın ömrünü de kısaltıyor. Telefonların tam olarak şarj olması genellikle iki saat kadar sürer, ancak gece prize takıldıklarında ortalama sekiz saat veya daha fazla süre açık kalırlar.

Bu, pilin maruz kaldığı ısı miktarını artırır ve sonuçta kullanım ömrünü kısaltır. Bu nedenle, gece uyanırsanız telefonunuzu şarjdan çıkarmayı veya şarj etme alışkanlıklarınızı tamamen değiştirmeyi denemenizde fayda var.

Apple, iOS 13 ve sonraki sürümlerde, yüzde 80'e ulaştığında şarjı geciktiren 'optimize edilmiş pil şarjı' adlı bir özelliğe yer veriyor. Şirket bunun gece şarjının etkisini sınırladığını ve cihaz pilinin ömrünü uzattığını belirtiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN