Apple'ın tedarikçisi Malezyalı çip şirketinin hissesini mi satın alıyor?

Apple'ın tedarikçisi Malezyalı çip şirketinin hissesini mi satın alıyor?

ABD merkezli Apple'ın en büyük tedarikçisi Foxconn Technology Group’un Malezyalı çip üreticisi Dagang NeXchange'den hisse satın almak için görüşmelerde bulunduğu öne sürüldü.

Dünyanın en büyük elektronik imalat hizmetleri sağlayıcısı, Apple'ın en büyük tedarikçisi Foxconn Technology Group, küresel ekonomide yükselen çip talebi gündemin ana başlıklarından biri olurken, artan pastadan pay almak için arayışlarını hızlandırdı.

Bloomberg'in haberine göre, Foxconn’un DNeX'in azınlık hissesini alarak DNeX'in çip üreticisi SilTerra Malaysia Sdn.'nin faaliyetlerini genişletmeye destek sağlamayı planlıyor.

DNeX, Şubat ayında çip üreticisi SilTerra'nın satışında Foxconn'u geride bırakarak en yüksek teklifi sunmuştu.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, görüşmelerin devam ettiğini fakat anlaşmanın gerçekleşeceğine dair kesin bir bilgi olmadığını söyledi. Foxconn konu hakkında yorum yapmayı reddederken, DNeX'in bir temsilcisi konuya ilişkin yapığı açıklamada, şirketin stratejik ortaklık ve yatırımcılara her zaman açık olduğunu, ancak bu konu hakkında yorum yapamayacağını belirtti.

tt.jpg

ÇİP KRİZİNİ AŞMAK İÇİN 3 TRİLYON DOLARLIK YATIRIM GEREKİYOR

Otomotivde başlayarak elektronik sektörüne sıçrayan küresel çip tedariki sorunu giderek büyürken, çip talebinin karşılanması için gelecek 10 yılda Ar-Ge ve sermaye harcamalarına yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği belirtiliyor.

Yarı İletken Endüstrisi Derneği (SIA) ile Boston Consulting Group'un hazırlamış olduğu raporda, elektronik tasarım otomasyonu, çip tasarımı ve gelişmiş üretim ekipmanları gibi Ar-Ge yoğun faaliyetlerde ABD'nin başı çektiği, Doğu Asya ülkelerinin ise sağlam altyapıya ve vasıflı işgücüne erişim gerektiren çip imalatında ön plana çıktığı kaydedildi.

ip.jpg

Raporda, Çin'in nispeten daha az beceri ve daha çok sermaye gerektiren montaj, paketleme ve testte lider konumda olduğu ve değer zincirinde genişlemek için güçlü bir şekilde yatırım yaptığı belirtilirken, küresel çapta çip talebinin karşılanması için gelecek 10 yılda yaklaşık 3 trilyon dolarlık yatırım yapılması gerektiği açıklandı.

Çipler, ham petrol, rafine petrol ve arabaların ardından dünyada en çok ticareti yapılan 4'üncü ürün olurken, küresel tüketimin yüzde 25'ini gerçekleştiren ABD ve Çin bu alandaki en büyük pazarlar olarak dikkati çekiyor.

Uzmanlar, sektör temsilcileri ve hükümetlerin, pazarlara, teknolojilere, sermayeye ve kabiliyetlere küresel çapta erişimi kolaylaştırmak ve tedarik zincirini daha dayanıklı hale getirmek için iş birliği yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN