Google, yeni sistemiyle kullanıcıların daha özgür bir şekilde uygulama indirmesini hedefliyor

Google, yeni sistemiyle kullanıcıların daha özgür bir şekilde uygulama indirmesini hedefliyor

Google yeni getirdiği sistem ile bilinçli kullanıcılarının dijital hayatında daha çok kontrole sahip olmasını amaçlıyor. Bu sistem ile kullanıcılardan hangi verilerin toplanıp toplanmadığını daha uygulama indirilmeden görülebilecekken sistemde bulunan bilgilerin geliştiriciler tarafından girilecek olması ise akıllarda bir sürü soru işareti bırakıyor.

BARAN BEKİ | KARAR

Teknoloji ve uygulamalarla dolu bir dünyanın içerisinde yaşıyoruz ve bu nedenle bazı durumlarda yazılıma olan bu bağımlılığımız, başka şeylerle kesişebiliyor.

"ORTALAMA BİR KULLANICININ TELEFONUNDA BİRÇOK UNUTULMUŞ UYGULAMA BULUNUR"

Ortalama bir kullanıcı telefonunda çoğu kullanılmamış veya tamamen unutulmuş uygulamalara sahiptir ve bu oldukça normal bir durumdur. Öte yandan birçok kullanıcı ise bu uygulamaların belli başlı kullanıcı verilerini topladığının farkında değildir ve telefonlarımızdaki bu unutulmuş uygulamalar ilk başta zararsız gözükse de uzun vadede sorunlara sebebiyet verebilir.

Google bu sebeple kullanıcılarına gizlilik sözleşmesiyle ilgili bilgileri doğrudan Play Store sayfasında gösteriyor ve kullanıcıların uygulamayı gene de yüklemek isteyip istemedikleri konusunda bir nebze olsa da bilinçli bir seçim yapmalarına olanak sağlıyor. Google bu yeni sistemini bir blog gönderisi ile duyurdu fakat kullanıcılar her ne kadar bu sistem duyurulmuş olsa da bazı uygulamaların henüz bu sisteme geçmediğinin bilincinde olması gerekmektedir. Google uygulama geliştiricilerinin bu yeni sistemin gereksinimlerine uyması için 20 Temmuz'a kadar süre verdiği biliniyor.

"KULLANICI BİLİNÇLİ BİR KARAR VERMEK İSTİYORSA, HANGİ VERİLERİN TOPLANDIĞINI ÖĞRENEBİLECEK"

Yeni sistemde Google, "Bu uygulama hakkında" ve "Derecelendirmeler ve İncelemeler" adlı bir bölüme yer veriyor ve bu uygulama sayfasının yanında görüneceğinden sistem ilk başta kullanıcılar tarafından fark edilmeyebilir. Sistem temelde kullanıcıların gerçekten bilinçli bir kara vermek isteyip istemediğine dayanıyor. Eğer kullanıcı bilinçli bir karar vermek istiyorsa, yeni sistem ile beraber gelecek olan bölüme gidip uygulama hakkındaki bilgileri okuyabilecek.

Bilinçli olan kullanıcıların dijital yaşamlarına daha çok kontrol sağlayan bu sistem, kullanıcıların hangi uygulamaları yükleyeceklerini ve hangilerinden uzak duracakları konusunda daha rahat karar almalarını sağlıyor. Google bu sayede pek de iyi niyetli olmayan uygulama geliştiricilerini, bilinçli kullanıcılarından uzak tutacak.

"BİLGİLER GELİŞTİRİCİLER TARAFINDAN GİRİLECEK"

Bir diğer yandan bu sistemde bulunan en büyük sorun ise, uygulama hakkında sağlanan bilgilerin geliştiriciler tarafından girilecek olmasıdır. Yani o bölümde herhangi bir geliştirici doğru bilgileri girmeyecek olursa, uygulamanın amacı ihlal edilmiş olacaktır ve aslında güvenli olmayan bir uygulama güvenli gibi gözükecektir. Google her ne kadar bu bilgileri kontrol edeceğini söylese de Google'ın uygulama inceleme süreci Apple tarafında olan App Store'un aksine çoğunlukla otomatiktir ve bu, bazı şeylerin gözden kaçabileceği manasına geliyor.

Platformun geçmişi göz önüne alındığında ise bazı samimiyetsiz bilgilerin küçük açıklıklardan geçerek tüm sistemi tartışmaya açık hale getirmesi ihtimali de mevcut.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN