Jüpiter uydu sayısında Satürn’ü solladı

Jüpiter uydu sayısında Satürn’ü solladı

Jüpiter’e ait 12 uydunun keşfiyle en çok uyduya sahip olduğu düşünülen Satürn’ü solladı. Bilim insanlarına göre, Jüpiter’in toplam 92 uydusu bulunuyor.

Gökbilimcilere göre, Jüpiter, 12 uydunun daha keşfedilmesiyle toplam 92 uyduya ulaşarak 83 uyduya sahip Satürn’ü geçti.

Uyduların izlenmesinde yer alan Washington merkezli Carnegie Enstitüsü'nden Scott Sheppard, AP'ye verdiği demeçte, Jüpiter'e ait keşfedilen uyduların yakın zamanda Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından tutulan listeye eklendiğini söyledi.

YARISINA İSİM KOYULMAYACAK

Uydular, 2021 ve 2022'de Hawaii ve Şili'de teleskoplarla tespit edildi, ancak bilim insanlarının keşfi resmileştirmek için tüm yörüngelerini takip etmeleri gerekiyordu. Sheppard, bu yeni uyduların çaplarının 1 kilometre ila 3 kilometre arasında değiştiğini söyledi. Ayrıca keşfedilen uyduların sadece yarısına isim verileceğini, geri kalanının isimlendirme için minimum 1,5 kilometrelik çapın altında olduğunu da sözlerine ekledi.

VENÜS VE MERKÜR’ÜN UYDUSU YOK

Avrupa Uzay Ajansı, nisan ayında Jüpiter'i ve onun en büyük uydularından birini incelemek için bir uzay aracı gönderirken, NASA, Europa uydusunu incelemek için misyonunu 2024’te başlatmayı planlanıyor.

Jüpiter ve Satürn’ün doğal uydu sayısında, sistemimizdeki diğer gezegenlerden çok daha fazla olduğu biliniyor. Uranüs’ün keşfedilmiş 27, Neptün’ün 14, Mars’ın iki ve Dünya’nın bir uydusu bulunurken, Venüs ve Merkür'ün uydusu yok.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN