Kaspersky’den 2025 alarmı: Türkiye siber tehditlerde zirvede!

Kaspersky’den 2025 alarmı: Türkiye siber tehditlerde zirvede!

Kaspersky, META bölgesine yönelik siber tehditleri analiz etti: 2025'te fidye yazılımlarında yapay zeka kullanımının artması, mobil cihazlara yönelik saldırıların çoğalması ve geleneksel olmayan güvenlik açıklarının hedef alınması bekleniyor. Türkiye, internet kaynaklı tehditlerde en riskli ülkeler arasında yer aldı.

Kaspersky Global Araştırma ve Analiz Ekibi, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META bölgesi) için düzenlediği geleneksel Siber Güvenlik Hafta Sonu Etkinliği kapsamında, 2024 yılına ait siber güvenlik eğilimlerini ve 2025 öngörülerini paylaştı.

kasperskyden-2025-alarmi-turkiye-siber-tehditlerde-zirvede-1.jpg

FİDYE YAZILIMLARINDA YENİ TEHDİTLER VE YAPAY ZEKA KULLANIMI

Etkinlikte öne çıkan konular arasında fidye yazılımları, gelişmiş kalıcı tehditler (APT), mobil tehditler, yapay zekanın kötüye kullanımı ve IoT (nesnelerin interneti) açıkları yer aldı. Kaspersky, META bölgesinde aktif olan "SideWinder", "Origami Elephant" ve "MuddyWater" gibi 25 APT grubunu aktif olarak izlemeye devam ediyor.

Özellikle mobil cihazlara yönelik yaratıcı istismarlar ve tespitten kaçan saldırı tekniklerinin gelişmesi, hedefli saldırıların gelecekte nasıl evrileceğine dair önemli ipuçları sunuyor.

kasperskyden-2025-alarmi-turkiye-siber-tehditlerde-zirvede-2-001.jpg

TÜRKİYE, İNTERNET KAYNAKLI TEHDİTLERDE ZİRVEDE

2024'ün ilk çeyrek verilerine göre, internet kaynaklı tehditlerden en çok etkilenen ülkeler arasında Türkiye ve Kenya başı çekerken, bunları Katar, Nijerya ve Güney Afrika izledi. Suudi Arabistan, bu tehditlerden en az etkilenen ülke oldu.

kasperskyden-2025-alarmi-turkiye-siber-tehditlerde-zirvede-3.jpg

TÜRKİYE'DE FİDYE YAZILIMI SALDIRILARI ARTIYOR

Kaspersky'nin verilerine göre, dünya genelinde fidye yazılımı saldırılarından etkilenen kullanıcı oranı 2023’ten 2024’e %0,02 artarak %0,44’e yükseldi. Bu oran:

  • Türkiye’de %0,06 artışla %0,46’ya,
  • Orta Doğu’da %0,72’ye,
  • Afrika’da ise %0,41’e çıktı.

Saldırganların yüksek değere sahip hedeflere yönelmesi, genel olay sayısını sınırlı tutsa da saldırıların etkisini artırıyor.

kasperskyden-2025-alarmi-turkiye-siber-tehditlerde-zirvede-4.jpg

2025’TE BEKLENEN FİDYE YAZILIMI EĞİLİMLERİ

Kaspersky uzmanları, 2025 yılı için şu öngörülerde bulundu:

  • Yapay zekâ destekli fidye yazılımı üretimi yaygınlaşacak.
  • Web kameraları gibi geleneksel olmayan cihazlar, uç nokta tespit sistemlerini aşmak için kullanılacak.
  • Siber suçlara özel geliştirilen LLM'lerin (büyük dil modelleri) yaygınlaşması, saldırıların erişim ve etkisini artıracak.

kaspersky-guvenlik-rapru-2025.jpg

LOZHKİN: “KATMANLI SAVUNMA OLMAZSA OLMAZ”

Kaspersky META ve APAC Bölgeleri Başkanı Sergey Lozhkin, fidye yazılımı gruplarının giderek daha karmaşık teknikler kullandığını belirterek şu uyarıda bulundu:

“Platformlar arası fidye yazılımı geliştirme, sıfır gün açıkları kullanımı ve kendi kendine yayılabilen yazılımlar, artık sadece APT gruplarının değil, tüm siber suçluların araçları arasında. IoT cihazları ve eski iş donanımları en zayıf halkaları oluşturuyor.”

Lozhkin, kurumların katmanlı savunma stratejilerine ağırlık vermesi gerektiğini vurguladı. Bu stratejiler şunları kapsıyor:

  • Güncel sistem kullanımı
  • Ağ segmentasyonu
  • Gerçek zamanlı izleme
  • Sağlam veri yedekleme çözümleri
  • Kullanıcılara yönelik sürekli siber farkındalık eğitimi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN