Bu fotoğrafta gördüğünüz ışık, tam 13 milyar yıl önce yola çıkmış…

Bu fotoğrafta gördüğünüz ışık, tam 13 milyar yıl önce yola çıkmış…

Dünyanın en güçlü uzay teleskobu olan James Webb Uzay Teleskobu'nun çektiği fotoğraf evrenin şimdiye kadarki en derin ve net fotoğrafı olarak tarihe geçti. Binlerce galaksinin yer aldığı bu muhteşem fotoğraftaki ışıklar bundan tam 13 milyar yıl önce yola çıkmışlar.

Zamanda yolculuk aslında bir hayal değil; bizim sürekli yaptığımız bir şey. Aynaya baktığımızda bile çok kısa bir zaman öncesini görüyoruz, “şimdi”yi değil. Güne bakacak olursak 8 dakika önceyi görüyoruz, geceleri gökyüzündeki yıldızlara bakacak olursak yüzbinlerce, bazen milyonlarca yıl önceyi. Çünkü o yıldızları bize görünür kılan ışığın gözümüze varması o kadar zaman alıyor.

123-001.jpg

İLK FOTOĞRAF BIDEN İLE PAYLAŞILDI

İşte James Webb Uzay Teleskopu tarafından çekilen fotoğraf bu anlamda insanlığın zamanda yaptığı en uzun, en geriye doğru seyahatin fotoğrafı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA tarafından geçen yılın sonunda uzaya gönderilen, toplam maliyeti 10 milyar doları bulan James Webb Uzay Teleskopu’nun ilk fotoğrafı bu. Bu sabaha karşı saatlerinde Amerikan Başkanı Joe Biden tarafından açıklandı.

1233.jpg

NASA DİĞER FOTOĞRAFLARI DA PAYLAŞACAK

Fotoğraf, bilimin geldiği seviyeyi göstermesi bakımından çok önemli; çünkü bu denli uzağı ilk kez bu denli net görebiliyoruz. Fotoğraf, 13,8 milyar yıl yaşında olduğu evrenin 13 milyar yıl önceki halini gösteriyor. Yani fotoğraftaki ışıklar bundan 13 milyar yıl önce yola çıkmışlar. Fotoğrafta binlerce galaksi var aslında. NASA Webb teleskopundan başka görüntüleri de bugün TSİ 17.30’da açıklayacak, çok meraklıysanız bu adresten açıklamaları izleyebilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN