Orangutanlarda yapılan araştırma bilim dünyasını hayrete düşürdü! Bir bitkinin şifalı olduğunu bilerek topluyorlar ve aldığı yaraların üzerine tedavi amaçlı sürüyorlar! Dünyada böylesi ilk kez görülüyor...
Max Planck Hayvan Davranışları Enstitüsü'nün son araştırmasına göre, Endonezya'nın Güney Açe bölgesindeki Gunung Leuser Milli Parkı'nda izlenen bir orangutanın şifalı bitki kullanımı bilim dünyasını şaşırttı. Rakus adlı Sumatra orangutanının, insanlar tarafından ağrı ve iltihap tedavisinde kullanılan bir bitkinin yapraklarını topladığı ve yaralı bölgeye doğrudan uyguladığı gözlemlendi.
BÖYLE BİR DAVRANIŞA DDAHA ÖNCE RASTLANMADI
1994'ten bu yana Gunung Leuser Milli Parkı'nda yapılan gözlemlerde benzer bir davranışa rastlanmadığı belirtilirken, araştırmacılar Rakus'un yaralı yanağına bitki özlerini sürdüğünü ve daha sonra çiğnenmiş bitkiyi bandaj gibi kullanarak yarayı kapattığını kaydetti. Yaralanmanın bir ay içinde sorunsuz şekilde iyileştiği görüldü.
Araştırmacılar, Rakus'un bu davranışını parkta yaşayan diğer orangutanlardan öğrenmiş olabileceğini öne sürdü. Bununla birlikte, söz konusu bitkinin orangutanlar tarafından nadiren tüketildiği belirtildi.
Biyolog Isabelle Laumer, "İlk kez vahşi bir hayvanın oldukça güçlü bir şifalı bitkiyi doğrudan yaraya uyguladığını gözlemledik." dedi. Araştırma, orangutanların doğal davranışlarını daha iyi anlamak ve koruma stratejilerini geliştirmek için önemli bir bulgu olarak değerlendiriliyor.
Caroline Schuppli gibi araştırmacılar, bu olağanüstü davranışın, Rakus'un başka bir orangutanla kavgada aldığı yara sonucu olabileceğini düşünüyor. Araştırma sonuçları Scientific Reports dergisinde yayınlandı.