Siber güvenlik uzmanı Nafiz Ünlü, 'e-Devlet verileri çalındı' iddiasını yorumladı

Siber güvenlik uzmanı Nafiz Ünlü, 'e-Devlet verileri çalındı' iddiasını yorumladı

e-Devlet’teki kimlik verilerinin çaldırıldığı söylentileri ortaya atılmış ancak devlet otoriteleri iddiaları yalanlamıştı. Siber güvenlik uzmanı Dr. Nafiz Ünlü, daha önceden de bu tarz verilerin çalındığını, insanın olduğu her yerde riskin de olduğunu söyleyerek yapılması gerekenleri KARAR’a anlattı.

ALTUĞ YERLİSU / KARAR

Sosyal medyada gündeme gelen iddialara göre, kamu kurumlarının sunduğu hizmetlere tek noktadan erişim sağlama imkânı sunan web sistemi e-Devlet'teki vatandaş bilgileri sızdırılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı e-Devlet Kapısı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ise e-Devlet'teki verilerin sızdırıldığı iddialarını yalanladı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim görevlisi, siber güvenlik uzmanı Dr. Nafiz Ünlü, sızıntı iddialarını KARAR’a değerlendirdi. İnsanın olduğu her yerde risk de olduğunu söyleyen Ünlü, daha önce de bu tarz verilerin çalındığını belirtti.

“BU TARZ HIRSIZLIKLAR OLABİLİR”

Devlet tarafından yapılan açıklamalarda sızıntı iddialarının yalanlandığında dikkat çeken Ünlü, “İşin iki yönü var. Bir taraf çalındığını söylüyor. Bakanlık da yalan olduğunu söylüyor. Müdürlük tarafında olmadığım için bir şey diyemiyorum” dedi.

nafiz-unlu.jpgDr. Nafiz Ünlü

“Bu tarz hırsızlıklar olabilir” diyen Ünlü, bu kurumlardaki çalışanların mutlaka dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Dikkatli olmaları gerekiyor. Çalışanların mutlaka dikkatli olmaları gerekiyor. Çalıştıkları bilgisayarları güvenlik kontrolünden geçirmeleri gerekiyor. Virüs taraması yapmaları lazım sürekli. Onların yetkisiyle başka bilgisayara sızabilirler.”

“İNSANLARIN KİMLİK BİLGİLERİNE ERİŞMİŞ OLABİLİRLER”

“Dosyalara girme yetkileri olduğu için, bu sayede insanların kimlik bilgilerine erişmiş olabilirler. Mutlaka bilgisayarlarını güvenlik testlerinden geçirmeleri lazım. Belirli periyotlarla güvenlik uzmanlarınca denetlenmeleri gerekiyor. Bunları yaparlarsa daha güvenli bir sistem olur. Bunların yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Kullandığınız güvenlik ürünlerinin veri tabanının güvenli olması lazım. Bunların dışında dış denetimde yapılması lazım. Çünkü içerden yapıldığında bir körlük olabilir. Dışardan farklı bir göz bakmalı. Dışardan bakan bir göz sizin görmediğiniz açıkları görebilir."

İNSANIN OLDUĞU YERDE RİSK VARDIR

Daha önceden bu tarz bilgilerin çalındığını söyleyen Ünlü, bazı bankların müşteri bilgilerinin dahi çalındığını söyledi.

Ünlü konuşmasını, “İnsanın olduğu yerde risk mutlaka vardır” diye tamamladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN