Yapay zekadan 'çığır' niteliğinde adım: Rüyaları kontrol edecek

Yapay zekadan 'çığır' niteliğinde adım: Rüyaları kontrol edecek

Yapay zeka her geçen gün biraz daha hayatımıza girerken Prophetic'in geliştirmiş olduğu yeni giyilebilir nöroteknolojik bir cihaz rüyaların kontrolünü sağlayacak. REM uykusunda beynin prefrontal korteks tarafında sinyalleri ileten geliştrilmiş bu cihaz, lüsid rüyalar görülmesini sağlayabilir.

Yapay zeka (YZ) teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte, Prophetic tarafından geliştirilen giyilebilir bir nöroteknoloji cihazı olan Halo, kullanıcıların rüyalarını kontrol etmelerine olanak tanıyor. Yeni teknoloji, Morpheus-1 adlı çok modlu yapay zeka modelini içeriyor ve beyin aktivitelerini izleyerek lüsid rüyaları tetiklemek üzere tasarlanmış durumda.

ekran-goruntusu-2024-01-31-102327.png

LÜSİD RÜYALARI TETİKLİYOR

Halo'nun çalışma prensibi, beyin verileri üzerinde eğitilmiş olan yapay zeka modeli Morpheus-1'in prefrontal korteks bölgesini hedef almasıdır. Cihaz, ultrason hologramlarını kullanarak bu bölgeyi uyarmak için yazılı komutlar yerine geçer. Kullanıcının "REM" veya yani rüya görmeye geçiş aşamasına ulaştığını algılayan cihaz, bu durumu tespit ederek lüsid rüyaları tetikleyen sinyaller gönderiyor.

ekran-goruntusu-2024-01-31-102310.png

AMAÇ RÜYAYLA ETKİLEŞİMDE BULUNMAK

Bussiness Insider'ın haberine göre; Lüsid rüyalar, kişinin uykuda olduğunun farkına varmasını sağlayan özel bir rüya türüdür. Halo, bu özel rüya türünü deneyimlemek isteyen kullanıcılar için bir araç olarak öne çıkıyor. Kullanıcıların hayal gücünün sınırlarını zorlayabilecekleri, olağanüstü ortamlar yaratabilecekleri ve hatta rüya karakterleriyle etkileşimde bulunabilecekleri bir deneyim sunmayı hedefliyor.

ekran-goruntusu-2024-01-31-102256.png

2025'TE ÇIKIŞ YAPMAYI HEDEFLİYOR

Henüz test aşamasında olan bu nöroteknolojik giyilebilir cihazın, 2025 yılının kış ayında dünya genelinde kullanıma sunulması planlanıyor. Beta aşamasında 400'den fazla kullanıcının deneme için kayıt yaptırdığı belirtilirken, cihazın gelecekte lüsid rüya alanında önemli bir etki yaratabileceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN