En uzun gecede telefonla en güzel ve net fotoğraflar çekmenin püf noktaları

En uzun gecede telefonla en güzel ve net fotoğraflar çekmenin püf noktaları

21 Aralık'ta 14 saat 12 dakika sürecek yılın en uzun gecesinde en iyi fotoğraf çekmenin sırrı, telefonu titretmeden deklanşör butonuna basmaktır. Mümkünse telefonu tripoda yerleştirip, ayarlardan 'gece modu'nu seçip deklanşöre basmak iyi sonuç verecektir. İşte, gece telefonla iyi fotoğraf çekmek için ipuçları...

21 Aralık en uzun gecede akıllı telefonla en güzel gece fotoğrafı çekmek, basit birkaç yöntemle gayet kolay. 1826 yılında fotoğraf makinesinin mucidi Joseph Nicephore Niepce, ilk ölümsüz kareyi eline aldığında bugünleri muhtemelen hayal dahi edememiştir. Özellikle teknolojinin sunduğu fırsatlarla ve ardından sosyal medyanın hayatımızın merkezine oturduğu günlerde, anıları kayıt altına almak için fotoğraf çekmek günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası oldu.

20201002-211646.jpg

TELEFONLA GECE FOTOĞRAF ÇEKİMİ PÜF NOKTALARI

* Gece modunu kullanın

Geceleri akıllı telefonunuzdan güzel fotoğraf çekmek için telefon kameralarında olan gece modu özelliğini kullanabilirsiniz. Böylelikle güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.

* Işığı arttırın

Sensörü azaltmak için ihtiyacımız ışıktır. Resim cekmek için telefonlarda bulunan LED ışık ayarlarını düzenleyebilirsiniz. Ya da ışığın direkt olarak görüntüye gelmemesini sağlayabilirsiniz.

* Destek aksesuar kullanın

Kimi zaman kameranın titremesi fotoğraftaki netliğin azalmasına sebep olabilir. Bunun için de kamerayı sabit tutmak için bir tripoda ihtiyacınız olacaktır. Taşınabilir aksesuarlarla bunu destekleyebilirsiniz.

* Uzun pozlama yapın

Pozlama süresini arttırmak için pro modu ya da manuel modu kullanabilirsiniz. Uzun pozlama süresi 30 saniyedir. Bu saniyede kamerayı oynatmamanız gerekiyor. Bunun için de önceki maddede yazdığımız aksesuarlardan yararlanabilirsiniz.

* Telefon flaşını kullanın

Telefonunuzun flaşını kullanabilirsiniz. Bu arada flaşın yarattığı sert ışıktan da korkmanıza gerek yok. Flaşı biraz engellemek için önüne ince bir bez kullanabilirsiniz. Böylelikle flaşı yumuşatmış olursunuz.

* Destek ışık kaynakları kullanın

Işığı kontrol etmenize sağlayacak mobil aksesuarları kullanabilirsiniz. Pocket Spotlight ve Smartphone Ring Light bunlardan bazıları. Eğer bu gibi destek cihazlara sahip değilseniz gece lambaları, araba farı gibi çevrede olan ışıklardan yararlanabilirsiniz.

* Fotoğraf uygulamalarını kullanın

Telefonunuzdan profesyonel fotoğraf çekmek için bazı fotoğraf düzenleme uygulamalarını kullanabilirsiniz. Gerekli ışık, kontrast, gölge gibi ayarlarla oynayarak fotoğrafınızı aydınlatabilirsiniz. İstediğiniz görüntüyü böylelikle elde edebilirsiniz.

* Gren sayısı ve siyah-beyaz olarak ayarlama yapın

İyi fotoğraf çekmek için telefondan fotoğrafı çektikten sonra ayarlarıyla oynayın. Önceki maddede belirttiğimiz gibi fotoğraf uygulamaları arasından siyah beyaz filtre uygulayarak üzerine gren uygulayın. Gren sayısını istediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.

* Hassasiyeti arttırın

Görüntü kalitesini arttırmak için sensörün ışığını arttırabilirsiniz. Böylece iyi bir fotoğraf elde edebilirsiniz.

* Beyaz ayarıyla oynayın

Ortama uygun olan ayarı seçin. Fotoğrafı aydınlatacak rengi seçmeye çalışın. Sarı tonlu fotoğraf elde etmek istiyorsanız bu renge yakın tonlamalar elde edin. Bunun için telefonunuzda bulunan ışık ayarlarından beyaz ayarını seçin. Ortama uygun ton ve miktarı belirleyebilirsiniz.

file17137-01-01.jpeg

EN UZUN GECEDE YILDIZ FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR?

Marketing Türkiye'de yer alan habere göre, fotoğrafçı Kerimcan Akduman, 21 Aralık en uzun gecede gökyüzündeki yıldızları fotoğraflamak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu:

Yıldızları net bir şekilde fotoğraflamak için öncelikle karanlık ışık kirliliğinin olmadığı bir yere gitmelisiniz. Uygun ortamı bulmak için internette online haritalar üzerinden bir arama yapabilirsiniz. Yerinizi belirlediğinizde akıllı telefonunuzu yerleştirebileceğiniz bir tripoda ihtiyacınız olacak. Çünkü uzun bir pozlama süresi yapmanız gerekecek.

Tripodunuz yoksa akıllı telefonunuzu sabitleyebileceğiniz bir bardak da işinizi görebilir. Ben çoğu fotoğraflarımı böyle basit çözümlerle çekiyorum. Bu aşamayı tamamladıysanız artık akıllı telefonunuzun fotoğraf ayarlarından uzun pozlamayı seçebilirsiniz. Akıllı telefonların diyafram ayarları otomatik olduğundan ortalama 1.7 gibi bir ölçü verecektir. Sonrasında 15-30 saniye arasında bir pozlama süresi gerekiyor.

Bununla birlikte fotoğrafın tonuna da karar vermelisiniz. Ne çok sarı olmalı ne de çok mavi. Son olarak da fotoğrafı çekmeden zamanlayıcıyı kullanmanızı öneririm. Çünkü telefona dokunduğunuz anda ufak bir titreme yaratabilirsiniz. Bu durum fotoğrafın keskinliğini bozabilir. Zamanlayıcıyı 3 saniyeye ayarlayarak yıldızları kusursuzca fotoğraflayabilirsiniz.

HAREKETLİ GECE FOTOĞRAFI NASIL ÇEKİLİR?

Gece saatlerinde, sokakta yürüyen insanların veya hareket eden araçların fotoğraflarını çekmek isteyenlere fotoğrafçı Koray Özpalamutçu'nun önerileri şöyle:

Hareketli bir gece fotoğrafı çekmek için öncelikle buna vakit ayırmalısınız. Ben hareketli fotoğraf çekimleri için ekstra mod kullanıyorum. F değerini en düşüğe alıyorum, yani 1.7'ye. Renk sıcaklık ayarıyla hiç oynamıyorum çünkü akıllı telefonun vermiş olduğu sıcaklık değerleri benim için zaten her zaman optimumda oluyor. Bu ayarları değiştirdiğinizde ışıklı alanın renk tonları bozulabiliyor. Bununla birlikte pozlama değerleri olan EV değerlerini en düşük değerde kullanıyorum.

Samanyolu pozlaması yapacak isem lokasyonun karanlık olmasına dikkat ediyor, eğer light trails tarzı hareketli obje fotoğrafı çekecek isem, seçtiğim yerin objelere en uygun odak mesafesinde olmasına özen gösteriyorum. Son olarak da uzun pozlama tekniği ile çekilen bu hareketli fotoğraflar için mutlaka tripot kullanmanızı tavsiye ediyorum.

GÜN DOĞUMUNDA VE GÜN BATIMINDA FOTOĞRAF ÇEKERKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Hiç şüphesiz en güzel fotoğraf kareleri güneş doğarken ya da güneş batarken elde edilir. Fotoğrafçı Sefa Yamak, gün doğumu ve gün batımında fotoğraf çekmeyi planlayanlara şu tavsiyelerde bulunuyor:

Ben gün doğumunda ya da gün batımında güneşin; bulutların arkasına saklanmış olmasını ya da güneşin ufuk çizgisinin altında olduğu andaki yumuşak ışığı daha anlamlı buluyorum. Örneğin, İstanbul'da gün batımı fotoğrafı çekmek istiyoruz. Ben bu tarz fotoğrafı en iyi şekilde fotoğraflamak için, güneşin komple sırta doğru inmesinin beklenmesini tavsiye ederim.

Bu şekilde çekim yapıldığında; güneş çok patlamayacaktır. Gün doğumunda ise, güneşin hafiften yükselmeye başladığı, alacakaranlık dediğimiz zamanda fotoğraf çekilmesini öneririm. Işığın fazla olduğu zaman aralığında, ışık bulutların arasından ya da manzaradan çok fazla gelecek, ister istemez kompozisyonda rol çalacaktır.

20200920-221141.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN