21 Aralık en uzun gecede nar kırmak, bolluk ve bereket getiriyor

21 Aralık en uzun gecede nar kırmak, bolluk ve bereket getiriyor

Nar kırma ritüeli, eski Mısır dönemine kadar uzanıyor. Anadolu, Orta Doğu ve Orta Asya'da kutsal sayılan nar meyvesi, yaşamın sembolü olarak görülüyordu. Günümüzde 'Şeb-i Yelda' olarak adlandırılan 21 Aralık en uzun gecede evde kırılan narın dağılan tanelerinin bereket getireceğine inanılıyor. İşte, 21 Aralık nar kırma saatleri...

21 Aralık 2021 Salı günü yaşanacak en uzun gecede birçok evde nar kırma ritüeli yapılacak. Ayrıca bu gece, Jüpiter ve Satürn gezegenlerinin yüz yıllardır olmadığı kadar yakın bir mesafede olmaları da ayrı bir heyecana neden oluyor. İnsanların enerjilerinin yükseleceğine inanılan en uzun gecede yapılan nar kırma geleneği, bazı coğrafyalarda yılbaşı günlerinde yapılıyor.

21 Aralık gününün ilk saatlerinde bir poşet içine nar koyarak evinizin ya da işyerinizin eşiğinde kırabilirsiniz. 21 Aralık nar kırma geleneğinde önemli olan niyetlerinizin güzel olmasıdır. Amacınız zihninizi güzel enerji ile doldurup o hissiyatla dua etmektir.

nar-kirma-tarihi.jpg

21 ARALIK NAR KIRMA GELENEĞİ NEDİR?

En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık günü enerji, bolluk, bereket gibi birçok alanda yardımcı olacağına inanılan ritüellerden biri de nar kırma geleneğidir.

Bu geleneğe göre, kırılan nar ne kadar patlarsa, taneleri ne kadar geniş ve uzak alana yayılırsa, bereket ve bolluğun evde o kadar çok bulunacağına inanılıyor.

Şifa olarak kullanılan aynı zamanda bolluk, bereket ve doğurganlığı temsil eden narın tarihi Antik Yunan'a dayansa da Eski Mısır için de önemli bir besindir. Eski Mısır'da din adamları tarafından kutsal sayılan narın taneleri yaşamın sembolü olarak görülüyordu.

Her yıl 21 Aralık'ta yapılan nar kırma geleneği hem bulunduğumuz coğrafyada, hem de dünyanın pek çok bölgesinde uygulanıyor.

382360c8-43e6-45a1-97c2-8841da23c62f-603x600.jpeg

EN UZUN GECEDE NEDEN NAR KIRIYORUZ?

Nar; bolluk, bereket, birin bin olması, bereket anlamı taşıyor. Ayrıca doğum, çoğalma anlamlarına da geliyor. Nar, Osmanlı'da sevilen kıza gönderildiğinde, evlenme teklifi anlamı taşımaktaydı. Nar, yaşamın sembolüdür.

Anadolu geleneklerinde evin içinde nar patlatılarak, parçalanan tanelerinin etrafa dağılmasıyla, eve bereket getireceği inancı bugün de bazı bölgelerde devam etmektedir.

21 ARALIK NAR KIRMA NASIL YAPILIR, SAAT KAÇTA?

Akşam eve giderken bir adeta ya da daha fazla nar alıyoruz.

En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık'a girdiğimiz saatlerde narımızı temiz ve şeffaf bir poşete koyuyoruz. Böylece narımızı kırdığımızda ziyan etmemiş oluyoruz. Hem de çok daha hijyenik bir ortam yaratmış oluyoruz.

Bereketi daha da üzerimize çekmek adına evimizin eşiğinde narı kırmaya özen gösteriyoruz. Dilerseniz bunu iş yerinizde de yapabiliyorsunuz.

Dilediğiniz saatte ve dilediğiniz yerde narınızı kırabiliyorsunuz. İster evinizin eşiğinde isterseniz de mutfağınızda nar kırma işlemini gerçekleştirebiliyorsunuz.

Nar kırma esnasında niyet etmeyi unutmuyoruz.

Nar kırma sırasında dua ederek zihnimizde yeni yerler açıyoruz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN