Tiyatroya bilim kurulu sahneye yasa geliyor

Tiyatroya bilim kurulu sahneye yasa geliyor

Pandeminin olumsuz etkilediği tiyatrocular bir süredir ulaşamadıkları destek paketleriyle gündemdeydi. Kültür Bakanı Ersoy, aralarında Mert Fırat, Cem Davran ve Nedim Saban’ın yer aldığı sanatçılarla bir araya geldi.

SALİHA SULTAN | KARAR

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy dün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde tiyatrocularla görüştü. KARAR’ın edindiği bilgiye göre yaklaşık dört saat süren görüşmeye Mert Fırat, Cem Davran, Nedim Saban, Volkan Severcan, Emre Kınay, Kerem Yılmaz, Erdal Beşikçioğlu, Mahir İpek, Ahmet Yenilmez, Bahtiyar Engin, Çiğdem Tunç’un yanı sıra Özel Tiyatrolar Girişimi, Tiyatro Kooperatifi, Unima, Karagöz Derneği ve Oyuncular Sendikası’nın temsilcileri katıldı. Bakan Ersoy görüşmede ilk olarak bağımsız tiyatrocuların bu yıl verilen tiyatro desteğinde ‘SGK ve vergi borcu bulunmaması’ şartı nedeniyle yaşanan sorunları dinledi. Notlarını kendi alan Ersoy, pandemi sürecinde yaşanan sorunları yakından takip ettiğini belirterek “Desteği bu sebeple iki katına çıkardık ve bitmiş değil, yeni destekler hazırlıyoruz. Ocak ve Şubat’ta yeni desteklerde bulunacağız” müjdesini verdi. Bakan Ersoy, SGK ve vergi indirimleri konularında Maliye Bakanlığı’nın karar verebileceğini söyleyerek “Bu yalnız tiyatroyu değil bütün sektörleri ilgilendiriyor” yorumunu yaptı.  

DÜNÜ BIRAKIP, GELECEĞİ KURALIM

Bakan Ersoy tiyatroların yaşatılması adına aldıkları önemli kararları da tiyatrocularla paylaştı. İlk olarak halka daha fazla tiyatro kültürü kazandırmak yönündeki düşüncesini aktaran Bakan Ersoy, “Sinemalar için yaptığımız gibi tiyatro için de bir kamu spotu hazırlayarak, 7’den 70’e herkesi tiyatro seyretmeye teşvik eden bir kampanya başlatacağız” dedi. Tiyatro Kooperatifi, Özel Tiyatrolar Girişimi gibi bağımsız tiyatro adına çalışmalar yürüten kurumların önerilerini titizlikle dikkate aldığını da vurgulayan Bakan Ersoy’un toplantıya damga vuran açıklaması ise “Geçmişi bırakıp, geleceğe bakalım. Bize bir liste verin bir kurul oluşturalım ve bu kurul tiyatronun geleceğini oluştursun. Bakanlık olarak sinemada nasılsa tiyatro için de bir yasa tasarısı hazırlayalım. Bilim kurulu gibi 10 kişilik bir tiyatro kurulu oluşturalım, tiyatro adına yeni ve sağlam adımlar atalım” açıklaması oldu. Bakan Ersoy’un sözünü ettiği yasa tasarısı hayata geçerse, bundan böyle İngiltere vb. birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de tiyatro kurmanın şartları belirlenecek, vergi, SGK gibi uygulamalarda tiyatroya özel düzenlemeler yapılması fırsatı doğacak, kriz anlarında tiyatrolara yapılacak destekler yasalar çerçevesinde garanti altına alınacak. Açıklamaların ardından görüşmeye katılan tiyatrocular Bakan Ersoy’a teşekkür ederek, kurul oluşturulması ve yasanın çıkarılması süreçlerinde destek sözü verdiler. Dün alınan kararlar doğrultusunda tiyatro örgütleri ve STK’lar ile Bakan yardımcıları ve genel müdürlükler nezdinde görüşmeler devam edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN