Yapılan araştırmalar, günde iki fincan türk kahvesinin kolon kanseri ve kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini ise yüzde 45 azalttığını gösteriyor.
Yapılan araştırmalar, günde iki fincan türk kahvesinin kolon kanseri ve kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesinde taş riskini ise yüzde 45 azalttığını gösteriyor.
Kahvenin içerdiği kafein maddesi, sinir sistemini uyarıp zihinsel aktiviteyi güçlendiriyor. Uyuşukluğu giderip enerji verirken uyanık kalmayı sağlıyor. Yapılan araştırmalar günde 6 fincan kahve içen 55 yaşındaki bir kişinin düşünme potansiyelinin içmeyenlere oranla 6 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Ayrıca kahve içenlerde içmeyenlere nazaran daha az diş çürüğünün olması, bir başka dikkat çekici araştırma sonucu.
Kahve içtikten sonra organizmada ani değişiklikler oluyor. Tüm vücut ani bir enerji akımı ile doluyor. Bu enerji çocuklarda 3, yetişkinlerde ise 5 ile 7 saat sonra azalmaya başlıyor. Tüm bu olumlu yönlerine rağmen kahveyi çok fazla tüketmemekte fayda var. Çünkü aşırı kahve tüketimi uykusuzluğa ve mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Ayrıca aşırı tüketim yüksek tansiyonun da sebebi.
Kahvenin selülit yapmak bir yana, vücuda daha fazla hareket kazandırarak, metabolizmanın yağ yakmasına katkı sağladığı bilinen bir gerçek. Kahvenin ayrıca depresyon ve alkolizm tedavisine iyi geldiği ispatlanmış.
Kahve yemek üzerine içildiğinde, sindirimi kolaylaştırıyor. Şekerli içmemek kaydıyla kilo almayı ve mide ekşimelerini de önlüyor. Kahvenin hayal gücünü tetikleyip düşünceye açıklık getirdiği de bilinir.
Bir fincan kahvedeki 50 mg. kafein vücuttan hemen atılabilir. Bu bakımdan Türk kahvesi fincanı ideal ölçüde.
Türk kahvesinin genel yararları ise şöyle sıralanabilir; Kolesterolü düşürür. Ağrı kesicilerin etkisini yüzde 40 oranında artırır. Göğüs kanseri riskini azaltır. Günde 3 fincan kahve içmek astım tehlikesini azaltır. Kahve girişkenliği arttırır. Siroz hastalığı riskini yarı yarıya düşürür. Nefesi açar. Kemikleri güçlendirir, ancak yaşlıların fazla tüketmesi sakıncalıdır. Tip 2 diyabet ve parkinson hastalığından korur. Selülit gibi cilt sorunlarına karşı etkilidir. Yüksek tansiyonu önler. Pankreas kanseri riskini azaltır. Kalp rahatsızlıklarını büyük oranda önler. Bağırsakları düzenler. Depresyona karşı etkilidir.
Kahvenin fazla tüketilmesi bazı sağlık problemlerine de yol açabiliyor.
Kalp
Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.
Tansiyon
2003 yılında Edinburgh Üniversitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmayla, kahvenin tansiyona olan etkisiyle ilgili görüşler yeni bir ivme kazandı. Düzenli olarak günde dört beş bardak kahve içenler üzerinde yapılan araştırmalarda kandaki basınç, yani tansiyon hızla yükseldi. Yapılan testlerde, yüksek miktarda kahve tüketiminin tansiyonu hızla yükselttiği görüldü.
Mide
Kahve, ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmasa da, bu hastalıkların varlığında kötüleşmesini tetikliyor. Kahve, midenin asit salgılamasını uyarıyor.
Migren
Kahve uzun zamanlardan beri migreni tetikleyen uyarıcıların başında sayılıyor. Kahvenin bileşenlerinin beyinde bulunan kan hücrelerini tetikleyerek migrene neden olduğu sanılıyor.
Vitamin ve mineral kaybı
Kafein, vücudun demir ve diğer besinleri emmesini engelliyor. Ayrıca, kalsiyumun idrar ile vücuttan atılmasına neden oluyor. Bu da osteoporoz (kemik erimesi) riskini artırıyor.
Doğurganlık
Kafeinin doğurganlığı olumsuz yönde etkilediği biliniyor. Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltıyor. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Araştırmalara göre her gün düzenli olarak kahve içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha güçlü spermleri olduğu kanıtlanmış. Kafeinin spermin üzerinde uyarıcı etkisi olduğunu savunan uzmanlar, bunun merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gösterdiğini iddia ediyor.
Hamilelik
Kafeinin anne karnındaki bebeğe zararlı olduğu biliniyor. Uzmanlar, hamile kadınların günlük kafein tüketme sınırlarının 300 mg olduğunu belirtiyor.
Güzel kahve pişirmek için;
Her şeyden önce kahve için kullanılan su, klorsuz içme suyu olmalıdır. Kireçli su olursa, kahveniz tortulaşır ve acır.
Cezveye kaç kişilik kahve yapıyorsanız o miktara göre fincanla su koyun. Bir kişilik kahve için 1 fincan suya, 2 çay kaşığı kahve yeterlidir.
Eğer kahvenizin az şekerli olmasını istiyorsanız 1, orta şekerli olmasını istiyorsanız 2, şekerli istiyorsanız 3 çay kaşığı şeker koyabilirsiniz.
Cezve, ateşin üzerine yerleştirildikten sonra içindeki su karıştırılmaz. Fakat kaynamaya başladığı anda kaşıkla karıştırırsanız, kahvenin köpük yaptığını görürsünüz. Kenardaki köpükleri ortaya alıp, karıştırma işlemine son verin.
Kahvenin taşmasına yakın, yani kahve cezve içinde yükselmeye başladığı anda, cezveyi indirip köpüğü fincanlara pay edin. Bu arada cezveyi hafifçe sallayıp telvenin çökmesini engelleyin. Geriye kalan kahveyi bir taşım daha kaynatıp fincanlara doldurabilirsiniz.