Türkiye’de kaç bölge var? Birinci Coğrafya Kongresi ile bölgeler belirlendi

Türkiye’de kaç bölge var? Birinci Coğrafya Kongresi ile bölgeler belirlendi

1941’de Ankara’da toplanan ‘Birinci Coğrafya Kongresi’ Türkiye’nin üç tarafının denizle çevrili olması ve dağların Anadolu’nun iç kesimlerine kıyıdan uzanması gibi konuları dikkate alarak Türkiye’de kaç bölge olduğunu belirlemiştir.

Türkiye’deki coğrafi bölgelerin yanı sıra, yön isimlerinin de belirlendiği Birinci Coğrafi Kongresi’nde alınan kararlar, ders kitaplarında, öğrencilere öğretilmiştir. İklim, ulaşım ve bitki örtüsü gibi kriterlere bakılarak, Türkiye’nin coğrafi bölgeleri belli oldu.

TÜRKİYE’DE KAÇ COĞRAFİ BÖLGE VAR? 

6 Haziran - 21 Haziran 1941 tarihlerinde Ankara'da toplanan Birinci Coğrafya Kongresi tarafından Türkiye'nin coğrafi bölgeleri belirlendi. Söz konusu kongre ilk, orta ve lise müfredat programları ile okul kitapları, coğrafî isimlerin yazılması, coğrafya terimleri, Türkiye Coğrafyası'nın ana hatları ve yerlerin isimlendirilmesi üzerinde çalışmalar yapmak için bir araya gelmişti. Bu çalışmanın ardından Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olması, dağların Anadolu'nun iç kesimlerini kıyılardan uzanması, ulaşım, iklim ve bitki örtüsü gibi kriterler baz alınarak Türkiye'nin coğrafi bölgeleri belli olmuştur.

Doğal, ekonomik ve beşerî özellikler açısından sınırları içerisinde benzerlik gösteren geniş alanlara bölge adı verilir. Sınırları içerisinde benzerlikleri bulunan fakat bölgenin diğer yerlerinden farklı bulunan küçük alanlara da bölüm adı verilir. Birinci Coğrafya Kongresinde Türkiye 7 coğrafi bölgeye ve 21 bölüme ayrılmıştır.

turkiyede-kac-bolge-var-birinci-cografya-kongresi-ile-bolgeler-belirlendi.jpeg

BÖLGELERİN İSİMLENDİRİLMESİ 

Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin ismi verilmiştir (Karadeniz Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre isimlendirilmiştir (Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi). 

Türkiye'nin yön isimlendirilmesinde Batı Garp, Doğu şark, Kuzey Şimal, Güney Cenup olarak isimlendirilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN