TÜSİAD nedir? İşte yeni yönetim kurulu...

TÜSİAD nedir? İşte yeni yönetim kurulu...

TÜSİAD yönetim kurulu üyeleri belli oldu. İş insanı Simone Kaslowski yeniden başkan seçildiği teşkilatın başkan yardımcılıklarına Murat Özyeğin, Mehmet Tara ve Bahadır Balkır üstlendi. İşte, TÜSİAD tarihçesi...

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Genel Kurul Toplantısı'nda TÜSİAD Yönetim Kurulu, Yüksek İstişare Konseyi (YİK) başkanlık divanı, denetleme kurulu ve haysiyet divanı üyelerinin seçimi yapıldı.

TÜSİAD YÖNETİM KURULU

TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri Simone Kaslowski, Murat Özyeğin, Mehmet Tara, Bahadır Balkır'ın yanı sıra Barış Oran, Batu Aksoy, Fatih Kemal Ebiçlioğlu, İrem Oral Kayacık, Nüket Küçükel Ezberci, Önder Sezgi, Serkan Sevim, B. Can Yücaoğlu ve Ebru Dicle'den oluştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu yedek üyeleri ise Oya Narin, İzel Levi Coşkun, Emre Eczacıbaşı, Cem Tüfekçi, Elvan Ünlütürk, Serpil Veral, Meltem Akol, Azmi Gümüşlüoğlu, Öget Kantarcı, Özgür Tanrıkulu, Perihan İnci ve Cevdet Alemdar oldu.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlık Divanı ise Tuncay Özilhan, Ömer M. Koç, Arzuhan Doğan Yalçındağ, N. Ümit Boyner, Ömer Aras, Agah Uğur ve Tayfun Bayazıt'tan oluştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı'na yeniden seçilen Simone Kaslowski, TÜSİAD Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, "2021 yılında da TÜSİAD'ın yönetim sorumluluğunu taşımaya layık gördüğünüz yönetim kurulumuz adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bugün bize verdiğiniz görevi kabul etmekten onur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

TÜSİAD NEDİR?

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), 1971 yılında İstanbul merkezli, endüstri ve hizmet kuruluşlarını temsil eden önde gelen gönüllü Türk sermayedarları tarafından kurulan bir örgüttür.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği gibi kuruluşlarda bir araya gelen büyük sermaye çevreleri, bağımsız hareket edememek ve hükümete karşı etkili bir güç oluşturamadıkları gerekçesiyle bir derneğin etrafında birleşmeye karar verdi. 1960'lı yıllarda sendikal hareketlerle sol kesimin siyasi açıdan güçlenmesi ve 12 Mart Muhtırası örgütün kurulmasını hızlandırıcı etkenler oldu. Önde gelen 12 sanayicinin 2 Nisan 1971'de verdiği imza sonucunda, hükümet örgütün kuruluşunu 20 Mayıs 1971'de resmen kabul etti. Derneğin ilk genel sekreteri Güngör Uras oldu (1974-1980).

SİYASETTE SÖZ SAHİBİ OLDU

TÜSİAD başlangıçta siyasi açıdan fazla etkili olmamasına rağmen, 1970'lerin sonlarına doğru ekonomik ve politik anlamda gittikçe güç kazandı. Hükümetin istifasını talep eden gazete ilanları vererek 15 Mayıs 1979'da başlattığı kampanya, Bülent Ecevit başbakanlığındaki hükümetin düşmesinde önemli rol oynadı. Ondan sonra kurulan Süleyman Demirel başkanlığındaki azınlık hükûmetine de destek vererek, 24 Ocak Kararlarının alınmasında kilit rol üstlendi. 1995 genel seçimlerinde Refah Partisi'nin (RP) birinci olması üzerine TÜSİAD, tarihinde ikinci defa verdiği gazete ilanlarıyla Anavatan Partisi (ANAP) - Doğru Yol Partisi (DYP) koalisyonunun oluşmasını destekledikleri ilan etti.

2018'DE DERNEĞİN ADI DEĞİŞTİ

25 Ocak 2007'de Arzuhan Doğan Yalçındağ TÜSİAD'ın yeni yönetim kurulu başkanı seçilerek, TÜSİAD'ın tarihindeki ilk kadın yönetim kurulu başkanı oldu. 12 Aralık 2009'da Ümit Boyner TÜSİAD'ın tarihinde seçilen ikinci kadın yönetim kurulu başkanı oldu, 13 Mayıs 2010'de ise Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) genel başkanı Ömer Cihad tarihte ilk kez TÜSİAD'ı ziyaret etti.

18 Ocak 2018'deki 48. Olağan Genel Kurul'da 'Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği' adı, 'Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği' olarak değiştirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN