UMKE nedir?

UMKE nedir?

Yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda görev alan UMKE personeli, sağlık personelleri arasından seçiliyor…

UMKE, tamamen gönüllülük esasına dayalı bir kurum olarak hizmet vermeye devam ediyor. UMKE’ye katılan sağlık personeller, asli vazifelerinin yanı sıra ihtiyaç anında tıbbi yardım, ulaşım ve nakil de dahil olmak üzere pek çok görevi yerine getirmek üzere olay yerine intikal ediyor…

UMKE NEDİR?

Açılımı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi olan UMKE, yurt dışında ve yurt içinde nitelikli ve yeterli sağlık hizmeti sunabilmek amacıyla, gönüllü sağlık personellerinden oluşan bir kurumdur. UMKE, Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı çalışır ve Afrin Harekatı’ndan, yurt içi ve yurt dışında yaşanan depremlere kadar pek çok durumda yer alır.

UMKE’YE KİMLER KATILABİLİR?

UMKE’de yer alacak personel, kendi görev tanımları çerçevesinde asli görevlerini yerine getiren ve farklı sağlık birimlerinde çalışan personeller arasından seçilir. 

1-Seçilen sağlık personelleri, önceden belirlenmiş faaliyet ve eğitim programı dahilinde yıl içinde farklı zamanlarda düzenlenen tatbikat ve eğitimlere katılır ve ihtiyaç halinde olağan dışı durumlara müdahalede bulunur. UMKE’de görevli olan personeller, asli vazifelerinin yanı sıra faaliyetlerini valilik veya bakanlık görevlendirmesi ile yapar. 

2- UMKE’ye diğer özel ve resmi kurum ve kuruluşlarda yer alan sağlık personeli katılım sağlayabilir. Bu personeller, donanım ve kıyafet ihtiyaçlarını kendi imkanları ile sağlar. Eğitimleri ise Bakanlık tarafından verilir. 

3- Sivil kişiler de UMKE’nin çalışmalarına destek amaçlı katılım sağlayabilir. Bu kişileri gönüllü olarak UMKE üyesi olarak yer alır. Fakat UMKE faaliyetleri için yapılacak tüm harcama ve giderler, gönüllülerin kendisine aittir. 

4- UMKE’nin yapacağı tatbikat ve müdahalelerde gerekli ulaştırma, lojistik ve diğer teknik ihtiyaçları karşılamak üzere sağlık personeli haricinde talep eden personel içinden UMKE destek personel birimi oluşturulur.

UMKE’YE NASIL KATILINIR?

a-UMKE’ye katılma isteği olan personel, dilekçe hazırlayarak müdürlüğe başvuruda bulunur. Her bir personel için UMKE Personeli kayıt formu doldurulmaktadır. 

b-Timlerde yer almada gönüllülük esastır. Ayrıca, UMKE’ye katıldıktan sonra tüm faaliyet ve verilen görevlere katılmak mecburidir. 

umke-nedir.jpg

UMKE’NİN GÖREVLERİ

a) Afet ya da olağandışı olaylarda aldıkları donanım ve özel eğitimle olayın mağdurlarına olay yerinde, en kısa zamanda kabiliyet ve imkânlarını kullanarak kurtarmak ve uygun metotlarla medikal müdahale etmek 

b) Kurtarılan mağdurları, en kısa zamanda ileri acil tedavi ünitelerine ulaşımını sağlamak için uygun nakil araçlarına, ambulanslara ve görevlilerine teslim etmek,

c) Olağan dışı durumlar ve afetlerde diğer sağlık ekiplerinin sağladığı tıbbi yardımların yeterli gelmediği alanlarda ve durumlarda ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları çerçevesinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destekte bulunmak

d) Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, tıbbi müdahale, triaj, haberleşme, nakil hazırlıkları ve kayıt yapmak,

e) Afet birimi ve diğer yerler ile bilgi akışını ve gerekli iletişimi sağlamak,

f) Faaliyetleri kapsamında ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak,

g) Gerekli durumlarda, yurtdışında meydana gelen olağan dışı durumlarda ve afetlerde sağlık hizmetlerinde görev yapmak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN