136 ünlünün bilgilerini sızdırdılar... Tapu memurlarına hapis cezası

136 ünlünün bilgilerini sızdırdılar... Tapu memurlarına hapis cezası

İstanbul'da Fatih İlçe Tapu Müdürlüğü’nde görevli iki personelin, 136 ünlü ismin taşınmaz mülklerini sorgulayıp yetkisiz kişilerle paylaştıkları ortaya çıkmıştı. Olayla ilgili yapılan yargılamada iki personel, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Fatih Tapu Müdürlüğünde görevli iki personelin, kişisel veri olan taşınmaz bilgilerini yetkisiz kişilerle paylaştıkları iddia edilmişti. İhbar üzerine başlatılan incelemelerde, emlakçı ve iş takipçileri tarafından isimleri verilen kişileri sorguladığı belirlenen kişiler hakkında hem adli hem de idari yönden soruşturma başlatıldı.

Olayla ilgili yürütülen davada karar açıklandı. Buna göre, iki personel, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkûm edildi.

136 ÜNLÜ İSMİN BİLGİLERİ SIZDIRILDI

Sabah’tan Atakan Irmak’ın haberine göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli soruşturma kapsamında Rıza K. ve Yusuf D., isimli tapu memurlarının yetkisi olmadığı halde toplamda 136 kişinin taşınmaz mülk ve nüfus kayıtlarına ulaştıkları belirlendi.

Yapılan tespitin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı da bu iki personel hakkında inceleme başlattı.

Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın hazırladığı ön inceleme raporunda, Rıza K. ve Yusuf D.'nin yetkisi olmadan gayrimenkul ve nüfus bilgilerine baktığı kişilerin sanat ve iş dünyasından olduğu belirlendi.

Raporun içerisinde aralarında İrem Sak, Simge Sağın, Bensu Soral, Burcu Biricik, Mazhar Alanson, Serdar Ortaç, Nagehan Alçı, Bade İşcil, Yasmin Erbil ve Seranay Sarıkaya gibi yüzlerce ünlünün bulunduğu anlatıldı.

NÜFUS BİLGİLERİNE DE ERİŞTİLER

Tapu personellerinin ayrıca gayrimenkul ve taşınmazlarını kontrol ettiği 43 ünlünün TC Kimlik Numarasını alarak Nüfus ve Vatandaşlık Portalı'na girip eş, kardeş, anne, baba incelemesi yaptığı belirlendi.

Şüphelilerin bu uygulamayı defalarca yaptıkları sistem üzerinden ortaya çıkarken Rıza K. ve Yusuf D.'nin ayrıca Manavgat ve Beşiktaş Tapu Müdürlüğü’ne de erişim sağlayarak daha önce satışı yapılan gayrimenkullerin de bilgilerini aldığı tespit edildi.

3 YIL 1 AY 15 GÜN HAPSE MAHKUM EDİLDİLER

Savcılık, yürütülen soruşturma sonunda tapuda görevli bulunan iki şüphelinin bakanlık tarafından hazırlanan ön inceleme raporuyla yetkisi olmadığı halde kişisel verilere ulaştığını bu nedenle cezalandırılmaları gerektiğine kanaat getirerek haklarında iddianame düzenledi.

'Kişisel Verilerin Ele Geçirilmesi' suçu kapsamında Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan 2 şüpheli kişisel verileri hukuksuz olarak ele geçirdikleri gerekçesiyle 3 yıl 1 ay 15 gün hapse mahkum edildiler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN