Araç muayenesi nedir, zorunlu mudur? Araç muayenesi yaptırmama cezası ne kadardır? 2022 araç muayenesi yaptırmama cezası

Araç muayenesi nedir, zorunlu mudur? Araç muayenesi yaptırmama cezası ne kadardır? 2022 araç muayenesi yaptırmama cezası

Trafiğe çıkan tüm araçların teknik olarak trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için düzenli olarak araç muayenesi yaptırılması gerekiyor. Peki, araç muayenesi yaptırmamanın cezası var mıdır, ne kadardır? İşte detaylar...

Trafiğe çıkan tüm araçların teknik olarak trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için düzenli olarak araç muayenesi yaptırılması gerekiyor. Araç muayenesinde yetki sahibi olan tek kuruluş TÜVTÜRK'tür. Düzenli araç muayenesi yaptırılması yalnızca araba sahipleri için değil trafikteki tüm sürücüler için önemlidir.

ARAÇ MUAYENESİ HANGİ ARALIKLARLA YAPILMALI?

- Resmi araçlar ile bunlara bağlı römorkların muayenesi, araç 0 olarak alındığı tarih itibariyle iki senenin sonuna dek yapılmalı. Sonraki yıllarda ise iki senede bir yapılması gerekiyor.

- Lastik tekerlekli traktörler ile bunlara bağlı römorkların muayeneleri 0 alındıktan sonraki üç yılda yapılmalı. İlk muayene sonrasında her üç senede bir muayene tekrarlanmalı.

- 2 ya da 3 tekerlekli araçlar ile bunlara bağlı römorkları muayeneleri ise araba 0 olduğunda üç sene, 2. el olduğunda da iki senedir.

- Bunların kapsamı dışında kalan motorlu araçlar, ticari araçlar ve bunlara bağlı römorkların muayenesi ise araba 0 olduğunda üç sene, 2. el olduğunda da iki senedir. İlerleyen senelerde de aynı şekilde bir senede bir muayenenin yapılması gerekiyor.

 araç muayenesi gecikme cezası

ARAÇ MUAYENESİ YAPTIRMAMANIN CEZASI NE KADARDIR?

Araç muayenesi yaptırmayan sürücülere 2022 yılı itibariyle 427 TL ceza kesilmektedir. Erken ödeme yapıldığı taktirde cezada indirime gidilerek 320,25 TL'ye düşmektedir. Ayrıca araç sahibine 10 ceza puanı da yazılır.

TÜVTÜRK ARAÇ MUAYENESİ YAPTIRMAMA CEZASI

Araç muayenesi yaptırmayanlara bir ceza da TÜVTÜRK tarafından verilmektedir. Gecikmeli olarak muayene istasyonuna gittiğinizde yüzde 5 gecikme faizi TÜVTÜRK tarafından uygulanır.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN