Araç takip mesafesi nedir, ne kadardır? Araç takip mesafesi ceza tutarları 2022

Araç takip mesafesi nedir, ne kadardır? Araç takip mesafesi ceza tutarları 2022

Sürücülerin trafikte uyması gereken kurallar bulunmaktadır. Şehir içi ve şehir dışında araçlar takip mesafesine uymak zorundadır. Takip mesafesine uyulmaması durumunda hangi cezaların verildiği merak ediliyor. İşte takip mesafesi cezaları…

Trafik kuralları, hem kendi can güvenliğiniz hem de çevrenizin can güvenliği için uyulması gereken kurallardır. Trafikte uyulması gereken kurallardan bir tanesi de takip mesafesidir. Seyir halinde ilerleyen iki aracın arasındaki mesafeye takip mesafesi denir. Takip mesafesine uyumadan birbirine yaklaşan araçlar kazalara sebebiyet verebilir. Türkiye'de gerçekleşen kazaların birçoğu takip mesafesine uyulmaması nedeniyle olmaktadır. Peki, Takip mesafesi ne kadardır? Takip mesafesi cezaları nelerdir? İşte takip mesafesi cezaları..

ARAÇ TAKİP MESAFESİ NE KADARDIR, KAÇ METREDİR?

Sürücüler trafikte araç hızlarının en az yarısı kadar öndeki araç ile arasına mesafe koymalıdır. Saatte 100 kilometre hızla giden bir kişi öndeki araç ile arasında 50 metre mesafe koymalıdır. Bu sizin araç takip mesafesiniz olacaktır. Bununla birlikte takip mesafesi 2 saniyede ilerleyeceğiniz yol uzunluğu ne kadar olmalıdır.Araç takip mesafeleri şu şekildedir:

HIZ TAKİP MESAFESİ

50 km/saat 25 metre

60 km/saat 30 metre

70 km/saat 35 metre

80 km/saat 40 metre

90 km/saat 45 metre

Araç takip mesafesi cezaları

TEHLİKELİ, YANICI MADDE TAŞIYAN ARAÇLARIN ARAÇ TAKİP MESAFESİ NEDİR, NE OLMALIDIR?

Tehlikeli madde taşıyan araçların takip mesafesi farklılık göstermektedir. Bu tür araçların hızları ne olursa olsun yerleşim yeri dışında diğer araçlarla arasında en az 50 metre koymak zorundadır.50 metreden daha az takip mesafesi olamaz.

ARAÇ TAKİP MESAFESİ NASIL HESAPLANIR, AYARLANIR?

Araç takip mesafesini ayarlayabilmek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilki 88/89 kuralıdır.Normal bir tempo ile 88-89 diye saydığınızda 2 saniye harcamış olursunuz ve bu süreç zarfında aracınız, öndeki aracın 2 saniye önceki noktada ise araç takip mesafesine uygun olarak seyir halindesiniz demektir.

Takip mesafesini belirlemek için düz yollarda kenarda yer alan taşlardan yardım alabilirsiniz. Düz yollarda bulunan taşlar 50 metre mesafe ile dizilmektedir. Bu nedenle takip mesafesi için iki taş aralığını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Ancak bunlarla beraber aracın cinsi, hava, yol durumu, yüklü veya boş olma durumu, trafik yoğunluğu, aracın tekerlek cinsi gibi pek çok etken takip mesafesini belirlemektedir.

 ARAÇ TAKİP MESAFESİNE UYMAMA CEZASI NE KADAR? 2022

Araç takip mesafesine uymayan sürücülere para cezası verilmektedir. Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında takip mesafesine uymayan sürücülere 196 TL para cezası verilir. Verilen cezayı erken ödemeniz durumunda cezanız 147 TL'ye düşer. Bununla birlikte para cezası alan sürücülere 20 cezası puanı da eklenmektedir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN