Bekçilikten polisliğe geçiş yapılabilir mi? Bekçilikten polisliğe geçiş yapmanın şartları

Bekçilikten polisliğe geçiş yapılabilir mi? Bekçilikten polisliğe geçiş yapmanın şartları

Bekçi polis olabilir mi? Bu, bekçi olma hayalini yaşayan her gencin aklına takılan bir sorudur. 2017 yılında ortaya çıkan ve askerden gelen gençlerin ilgi odağı haline gelen bekçi, polis işine benzetiliyor. Pek çok genç önce bekçi, ardından polis memuru olmayı hayal ediyor. İşte detaylar…

Bekçi çoğunlukla gece çalışan memurlardır. Bekçiler, polis olabileceklerine dair bir haber aldı. Ancak şunu açıkça söyleyebiliriz; Bekçilikten polisliğe geçiş yok. Bekçi polis olamaz. Ancak son zamanlarda bekçi sayısı arttığı için yeni bir kanunla beraber her şey değişebilir. Bekçi de tıpkı polis gibi 6 ay eğitim alıyor ve A'dan Z'ye bir polis memurunun görebileceği her eğitimi alıyor.

BEKÇİ POLİS OLABİLİR Mİ?

2017 yılında yürürlüğe giren yasa ile mahalle ve çarşı bekçilerinin polisliğe katılması engellendi. Polis memuru olabilmek için KPSS şartını yerine getirmek gerekir. 2017 yılında kabul edilen 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanununun 13. maddesine göre; tayin ve terfiler bekçi kadrosu kapsamında değişebilir. Daha yüksek bir seviyeye ulaşmak için 3 yıl çalışmış olmalısınız. Siciliniz de temiz olmalıdır. Ancak buradaki yükseliş, bekçilikle ilgili bir yükseliştir. Polis teşkilatına doğrudan transfer yoktur.

Bazı yerlerde 3, 5, 7 yıl çalıştıktan sonra doğrudan polise gidilebileceği yazıyor. Bunlar tamamen doğru olmayan cümlelerdir. Yasa ve yönetmeliğe göre, bekçinin polis memuru olma olasılığı düşüktür.

BEKÇİLİKTEN POLİSLİĞE GEÇİŞ İÇİN

Mahalle ve çarşı bekçisi olarak görev yapanlar ancak bir şekilde polis olabilir. Ancak bu durum nedeniyle bekçilikten ayrılmak gerekir. Bu durum ise; Lise ve üniversite mezunlarının KPSS şartını sağlaması gerekmektedir. KPSS eşiğini aşan herkes polise başvurabilir. Bekçi olarak görev yapan kişinin resmi olarak memuriyetten ayrılıp KPSS sonucu ile polisliğe başvurması gerekmektedir. Bu şartlar sonucunda polis olabilirsiniz ancak bekçilikten istifa etmiş olmak mülakatta zorluklar yaşanmasına neden olabilir.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN