Cezai ehliyeti nedir, nasıl alınır? Cezai ehliyeti başlama yaşı kaçtır? Cezai ehliyet raporu alma yöntemi

Cezai ehliyeti nedir, nasıl alınır? Cezai ehliyeti başlama yaşı kaçtır? Cezai ehliyet raporu alma yöntemi

Hukuki terim olarak sık sık karşılaştığımız cezai ehliyetin ne olduğu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Peki, cezai ehliyet nedir? Cezai ehliyet başlama ve bitme yaşı kaçtır? İşte detaylar...

Bir kişinin işlemiş olduğu suç nedeniyle sorumlu tutulması ve alacağı cezayı karşılayabileceği yönündeki ehliyet cezai ehliyet olarak bilinmektedir. Kişinin sorumlu sayılması için yaş, algılama ve yönlendirme yeteneğinin ön plana çıkması gerekiyor.

CEZAİ EHLİYETİN BAŞLAMA VE BİTME YAŞI

Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş olan sınır, görev ve yargılama usülleri doğrultusunda kişilerin 12 yaşında küçük olmasıyla başlar. Yani 12 yaşın altındaki kişilere kovuşturma yapılmaz, ceza kesilmez. Ancak burada işlenen suç da önemlidir. Suç işlendiği esnada kişi 12-15 yaş aralığındaysa suçun anlamı ve sonuçlarını anlayabilme kapasitesi olup olmadığına bakılır.

Kişi 15 yaşını doldurmuş ancak 18 yaşını doldurmamışsa dürtü kontrolü üstünde çalışılır. Yetersiz dürtü kontrolü olmasından dolayı verilecek cezada değişiklik görülmektedir. Bundan dolayı kişinin işlediği suç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası gerektirdiğinde 18 seneden 24 seneye kadar ceza alabilir. Diğer cezalarda ise 3/1'i kadar indirim yapılır.

 cezai ehliyet nedir

ÜLKELERE GÖRE CEZAİ EHLİYETİN BAŞLAMA YAŞI

Ceza ehliyeti 7 yaşından sonra başlayan ülkeler: Avustralya (Tazmanya), Bangladeş, Kıbrıs, Gana, İrlanda, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Pakistan, Sudan, Suriye.

Ceza ehliyeti 8 yaşından sonra başlayan ülkeler: Sri Lanka, İskoçya.

Ceza ehliyeti 9 yaşından sonra başlayan ülkeler: Irak, Filipinler.

Ceza ehliyeti 10 yaşından sonra başlayan ülkeler: Avustralya (birçok eyaleti), Nepal, Yeni Zelanda, Nikaragua, İngiltere.

Ceza ehliyeti 12 yaşından sonra başlayan ülkeler: Kanada, Kore, Uganda, Türkiye.

Ceza ehliyeti 13 yaşından sonra başlayan ülkeler: Cezayir, Çad, Fransa, Polonya, Tunus.

Ceza ehliyeti 14 yaşından sonra başlayan ülkeler: Bulgaristan, Çin, Almanya, Macaristan, İtalya, Japonya, Libya, Romanya, Rusya, Vietnam, Yugoslavya.

Ceza ehliyeti 15 yaşından sonra başlayan ülkeler: Danimarka, Mısır, Finlandiya, Norveç, İzlanda, Peru, Sudan, İsveç.

Ceza ehliyeti 16 yaşından sonra başlayan ülkeler: Arjantin, Azerbaycan, Bolivya, Şili, Küba, Portekiz, İspanya, Ukrayna.

Ceza ehliyeti 18 yaşından sonra başlayan ülkeler: Belçika Kolombiya, Panama, Peru.

CEZAİ EHLİYET RAPORU NASIL ALINIYOR?

Cezai ehliyet raporu akıl hastalıkları alanında uzmanlaşmış doktorların testleri sonucunda verilir. Akıl hastalığına dair yapılacak tüm çalışmalar kişinin cezai ehliyetine yansıyacağından sürecin zayıf olması, güçlü olması ve şiddetli olması gibi unsurlarda değerlendirilir. Bundan dolayı bu raporun akıl hastanelerinden alınması gerekiyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN