İnternet haber siteleri Sarı Basın kartı alacak mı? Sarı Basın Kartı kimler alabilecek, şartlar neler? Sarı Basın Kartı nedir, ne işe yarar?

İnternet haber siteleri Sarı Basın kartı alacak mı? Sarı Basın Kartı kimler alabilecek, şartlar neler? Sarı Basın Kartı nedir, ne işe yarar?

Milyonlarca basın çalışanının yakından takip ettiği sarı basın kartı hakkındaki detaylar merak ediliyor. İnternet editörü ya da internet gazetecisi olarak çalışan binlerce kişinin sarı basın kartı sahibi olup olamayacağı konusu tartışılıyor. İşte sarı basın kartı hakkında merak edilen tüm detaylar…

İnternet haber sitelerini kapsayan yeni düzenleme kapsamında yasa teklifi TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Basın, sosyal medya ve internet haberciliğini kapsayan yeni düzenleme ile birlikte yapılan çalışmalarda yakından takip ediliyor. Basın Kanunu ile birlikte bazı kanunlarda değişiklik yapılırken TBMM Adalet Komisyonu yeni teklif ve onay verdi. Bunun üzerine pek çok basın çalışanı sarı basın kartını ne olduğunu, avantajlarını neler olduğunu araştırmaya başladı. İşte sarı basın kartı hakkında merak edilen tüm detaylar…

SARI BASIN KARTI NEDİR?

Sarı Basın Kartı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından belirlenen şartları sağlamasıyla birlikte istenilen yasal bekleme süresini tamamlayan gazetecileri verilen bir karttır.

Bu karta sahip olan kişiler gazeteci olduğunu belgelerken kimlik belgesi gibi de kullanabilmektedir.

Basın Kartı Nedir

Gerekli olan şartları sağlayan gazeteciler için yılda 3 kez toplanan komisyon tarafından Sarı Basın Kartı verilmektedir. Bu komisyona Sarı Basın Kartı Komisyonu denmektedir. Gazetecilerin mesleki geçmişlerine bakılarak gazetecilik yapmalarına uygun olup olmadıkları karar verilir. Daha sonra bir oylama yapılarak hak eden kişileri basın kartı verilmektedir. Türkiye'de her üç ayda en az yüz kişi basın kartı sahibi olmaktadır.

Bununla birlikte yaklaşık 60 kişi de Süreli Basın Kartı sahibi olmaktadır. Her ülke kendi toplum yapısına göre bu kartı gazetecilere vermektedir. Her ülkenin kendi kuralları ve uygulamaları bulunurken bazı ülkelerde basın kartları dernekler ve federasyonlar tarafından verilir.

3 adet basın kartı bulunmaktadır. Bunlar Sarı Basın Kartı, Sürekli Basın Kartı ve Basın Şeref Kartı’dır.

KAÇ ÇEŞİT BASIN KARTI BULUNUYOR?

Göreve bağlı basın kartı: Bir medya kuruluşuna bağlı olarak çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan medya çalışanlarına verilmektedir. Enformasyon görevlilerine de basın kartı verilir.

Süreli basın kartı: Türkiye sınırı içerisinde görev yapan yabancı medya çalışanlarına süreli basın kartı verilmektedir.

Geçici basın kartı: Türkiye sınırları içerisinde görev yapan ve geçici bir süreyle haber yapmak amaçlı Türkiye'de bulunan yabancı medya çalışanlarına verilen karttır.

Serbest basın kartı: Geçici süreyle çalışmayan ya da yurt dışında serbest meslek olarak gazetecilik hayatına devam eden medya çalışanlarına verilen basın kartıdır.

Sürekli basın kartı: Meslek hayatında en az 18 yıl basın alanında çalışan medya çalışanları ve enformasyon görevlileri ömür boyu olacak şekilde sahip oldukları basın kartıdır.

basın karı kimlere verilir

İNTERNET HABER EDİTÖRLERİNE BASIN KARTI VERİLECEK Mİ?

Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM tarafından onaylandı. İnternet sitesinde editör olarak çalışan binlerce basın çalışanı kendilerine basın kartı verilmesini istiyorlardı.Yapılan yeni çalışma kapsamında internet editörleri de basın kartı sahibi olabilecekler.

Yeni kanun teklifi kapsamında yasal bir zeminde bulunması nedeniyle internet haber siteleri de basın kartı kapsamına dahil edildi. Radyo, televizyon, kamu kurum ve kuruluşlarında yürüttükleri enformasyon hizmetinde görev alan kamu personelinin basın kartı düzenlemesi kapsamında süreli yayın çalışanı olarak kabul edileceği açıklandı.

BASIN KARTI KİMLERE VERİLECEK?

En çok araştırılan konuların başında ise kimlerin basın kartı sahibi olabileceği gelmektedir. Basın kartı sahibi olabilecek kişiler şu şekildedir:

Türkiye'de hizmet veren medya kuruluşlarında çalışan Türk vatandaşı medya mensupları,

Yurt dışında görev yapan medya kuruluşlarında görev alan Türk vatandaşı sahipleri ve çalışanları,

Yurt dışında serbest gazeteci olarak çalışan Türk vatandaşı medya mensupları,

Medya alanında görev alan kamu kurum ve kuruluşlarında ve kamu kurum ve kuruluşları tarafından yürütülen enformasyon hizmetinde görev alan kamu personeli

Medya alanlarında faaliyet gösteren sendika ile kamu yararına faaliyette bulunan dernek ve vakıf yöneticileri,

Süreli yayınların sahiplerine veya tüzel kişi temsilcileri ile radyo ve televizyonların yönetim kurulu başkanları,

Medya kuruluşları adına görev yapan Türkiye'yi kapsayan yabancı medya mensupları,

Türkiye'de görev alan ve geçici bir süre Türkiye'de haber vermek amaçlı bulunan yabancı medya çalışanları,

Basın Kartı Avantajları Nelerdir

BASIN KARTI HANGİ AVANTAJLARI SAĞLIYOR?

Basın kartı almak oldukça zor bir durum olsa da birçok avantajı da bulunmaktadır.Basın kartı avantajları şu şekildedir:

Devletin tanıdığı resmi bir gazeteci olarak görülmek.

Devlet protokolü hakkındaki haberleri yakından takip edebilmek.

Uluslararası haberleri yakından takip edebilme özgürlüğünü elinde bulundurmak.

Sürekli basın kartı alabilme hakkı. (Basın kartı sahipleri 6 ay bir basın yayın kuruluşunda çalışmadıkları takdirde kartlarını iade ederler. Sürekli basın kartlarında ise çalışma süresi şartı yoktur. Ancak belirli bir süre boyunca basın kartı sahibi olmanız gerekir.)

Belediye, köy, özel idare ve benzeri kuruluşların sunmuş olduğu ulaşım hizmetinde bedel ödemeden faydalanabilmek.

Kamuya ait olan müze, stadyum, galeri ve sergi gibi yerlere ücretsiz olarak gelebilmek.

Kanunca veya idarece gizliliği şartı konulmayan toplantılara dahil olabilme hakkından yararlanabilmek.

Resmi bir törende mesleki kolaylık sağlayan avantajları elinde bulundurmak.

PTT Genel Müdürlüğü işlemlerinde kolaylık sağlamak.

TCDD hizmetlerinden indirimli olarak yararlanabilmek.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce düzenlenecek basın trafik kartına sahip olabilmek. Bu trafik kartı vasıtasıyla bazı geçiş üstünlüklerine ve park etme ve duraklama ayrıcalıklarına sahip olmak.

Silah ruhsatı alma konusundaki kolaylıklardan yararlanabilmek.

5510 sayılı kanun gereğince hizmet süresi zammından faydalanmak.

Hizmet damgası bulunan pasaport uygulamasından yararlanmak.

BYEGM'nin son çalışmaları ardından ise bazı özel kuruluşlarda da basın kartı indirimleri hakkı elde edilmiştir.

Öne Çıkanlar
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN