Kan lekesi nasıl çıkarılır? Kıyafet ve eşyalardan etkili, pratik kan lekesi çıkarma yöntemleri

Kan lekesi nasıl çıkarılır? Kıyafet ve eşyalardan etkili, pratik kan lekesi çıkarma yöntemleri

Zorlu lekelerden biri de kan lekesidir. Peki kıyafetlere bulaşan kan lekesi nasıl çıkar? Tüm detaylar haberimizde.

İnsanlar internet üzerinden kan lekesinin çıkarılıp çıkarılamayacağını araştırıyor. Peki kumaş, kıyafet, halı ya da duvardaki kan lekeleri nasıl çıkarılır? Kan lekesini çıkarmak için önerilen 5 yöntem ile ilgili tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

KAN LEKESİNİN ÇIKARMA YOLLARI

Kan lekesini çıkarmak için 5 kolay yöntem vardır. İlki şu şekildedir; Örneğin kıyafete bulaşan kan lekesi için öncelikle bulaşan kısmı hemen soğuk sudan geçirmek gerekmektedir. Eğer kumaş veya kıyafete kan lekesi bulaştıysa leke kurumadan soğuk suya tutmak önemlidir. Eğer kuruduysa da buz ile leke üstüne bastırabilirsiniz. Sıcak su leke bulaşan kısmın daha da yerleşmesine sebep olmaktadır. Kıyafet soğuk sudan geçirildikten sonra makineye atılmalıdır. Eğer makineye atabileceğiniz bir ürün değilse soğuk su ve bezle ovalayabilirsiniz.

KARBONAT İLE TEMİZLENEBİLİR

Kan lekesini çıkarmanın bir diğer yolu da karbonatla temizlemektir. Eğer halınıza kan lekesi bulaştıysa lekenin üstüne karbonat dökerek nemli bir sünger yardımıyla ovaladıktan sonra bir bezi soğuk suyla yıkayıp karbonat döktüğünüz yeri silmeniz gerekir. Karbonatın temizleyici etkisi sayesinde kan lekesi çıkmaktadır. Karbonatla temizleme işlemi koltuklar ve sandalyeler için de kullanılabilir. Eğer leke büyükse karbonat miktarını çoğaltabilirsiniz.

Kan Lekesi Çıkarma Yöntemleri

BEYAZ SİRKEYLE TEMİZLENEBİLİR

Eğer kurumuş bir kan lekesi çıkartmak istiyorsanız beyaz sirke yardımıyla kan lekesinden kurtulabilirsiniz. Bu yöntem taze kan lekeleri için de kullanılabilir. Kan lekesinin olduğu yere beyaz sirke dökebilir ve kan lekesinin çıkmasını bekleyebilirsiniz. Halınız veya koltuğunuzun üzerine kan lekesi bulaştıysa beyaz sirkeyi dökmek için sprey şişe yardımı alabilirsiniz. Kıyafetlerdeki kan lekeleri için leke olan yere beyaz sirke döktükten sonra makineye atabilirsiniz. Eğer büyük bir kısımda kan lekesi varsa beyaz sirke döktükten sonra nemli bir bez yardımıyla ovalayabilirsiniz. Beyaz sirke kumaşlara zarar vermez.

MISIR NİŞASTASI VE TUZLA MACUN YÖNTEMİ

Koltuk veya diğer yüzeylere bulaşan kan lekeleri için 1 tatlı kaşığı tuz ve mısır nişastası çok az suyla karıştırılır ve kıvam alması sağlanır. Hazırlanan macun kan lekesi olan yere sürülür ve ovalanır. 10 dakika leke olan kısımda kaldıktan sonra eğer kıyafetiniz kan lekesi olduysa makineye atabilir, eğer koltuk, sandalye, halı gibi bir ürünse süngerle temizleyebilirsiniz.

DUŞ JELİYLE DE TEMİZLENEBİLİR

Kan lekesini çıkarmak için son yöntem ise duş jelidir. Fayans ya da parkelere bulaşan kan lekesi için lekenin duş jeliyle yumuşaması sağlanabilir. Sünger sıcak suyla yıkanır bir miktar duş jeli ile zemin temizlenir. Daha sonra leke olan kısmı yıkayabilirsiniz. Duvar gibi kısımlar için de kan lekesinin temizlenmesi için duş jeli kullanılır ve soğuk su ile arındırma işlemi yapılır. 

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN