Nikah memuru ne iş yapar? Nasıl nikah memuru olunur? Nikah memuru olma şartları ve görevleri

Nikah memuru ne iş yapar? Nasıl nikah memuru olunur? Nikah memuru olma şartları ve görevleri

Resmi nikah kıyılırken nikahı kıyan nikah memuru kim olur? Nikah memuru olma şartları nelerdir? Nikah memuru ile ilgili bilgiler haberimizde!

Devlet kayıtları altına alınan resmi nikahta nikah memuru zorunludur. Nikah memuru olmak isteyenler hangi şartlara uyması gerekir? Nikah memuru görevleri ve daha fazlası...

NİKAH MEMURU NEDİR, KİME DENİR?

1926 yılında Medeni Kanunun çıkması ile birlikte resmi nikah kıyılmaya başlamıştır. Ülkemizde evlenmek isteyen çiftler evlendirme müdürlüklerine başvurup, nikah günü alıyorlar. Her gün yüzlerce nikah kıyılıyor. Nikah masasında gelin, damat, iki şahit ve bir nikah memuru yer alıyor. Nikah memuru ise evlendirme müdürlüğünün bağlı olduğu belediyenin başkanı veya başkanın belirlediği bir vekil oluyor. Köylerde ise muhtar nikah kıyabiliyor.

NİKAH MEMURU NE İŞ YAPAR, GÖREVLERİ NELERDİR?

Evlenmek isteyen çiftlerin başvurusu kabul etmek

Evlenecek olan çiftlerin getirdiği belgeler ile dosya hazırlamak

Evlenecek çiftlerin evlenmesinde bir engel var mı yok mu araştırmak

Evlilik cüzdanını hazırlamak

İlçe nüfus müdürlüklerine bildirmek

Nikah saatinde orda olmak

Nikaha kadar yapılan işlemleri kayıt etmek

NİKAH MEMURU NASIL OLUNUR?

Nikah memuru olabilmek için bir belediyede memur olmanız gerekiyor. Genel olarak nikahları belediye başkanı kıyar. Fakat belediyede çalışmanız durumunda belediye başkanı sizi nikah memuru olarak görevlendirebilir. Üniversite mezunu olma şartı yok.

NİKAH MEMURU OLMA ŞARTLARI NELERDİR, KİMLER NİKAH MEMURU OLABİLİR?

Nikah memuru olmak için tek şart belediyede çalışmak. Belediyede çalışanlar belediye başkanına bu isteğini söylerse, başkan uygun gördüğü takdirde nikah memuru olabilirsiniz. Öz güveni yüksek, bakımlı, akıcı konuşan kişiler öncelik tanınmaktadır.

NİKAH MEMURLARININ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Nikah memurlarının diğer memurlardan pek farkı yoktur. Haftalık 40 saat mesai yaparlar. Fakat resmi tatillerde veya hafta sonları nikah olması durumunda da nikah kıyarlar.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN