Ölüm izni nasıl kullanılır? Ölüm izninin süresi nedir? Ölüm izni bu akrabalar için verilmiyor!

Ölüm izni nasıl kullanılır? Ölüm izninin süresi nedir? Ölüm izni bu akrabalar için verilmiyor!

Ölüm izniyle alakalı bir çok memur araştırma yapıyor ve konuyu merak ediyor. Ölüm izninin süreleri ve hangi akrabalarınız için ücretli izin alabileceğinizi haberimizi okuyarak öğrenebilirsiniz. İşte detaylar...

Ölüm izninin ne olduğu ve kimlere verildiğine dair aklında soru işareti olan bir çok vatandaş bu konuda araştırmalar yapıyorlar. Peki ölüm izni nedir, kimlere verilir, hangi akrabalar için verilmektedir gibi soruların cevabını almak istiyorsanız haberimizi okuyabilirsiniz...

Ölüm izni ne anlama geliyor?

Çalışanların en çok merak ettikleri şeylerden bir tanesi de izin süreleridir. Bu konuda en az bilinen izinlerden bir tanesi de ölüm iznidir. Bu izin gerekse yakınlarımızdan birini kaybettiğimizde taziye izni ya da cenaze işlemleri için verilecek izin anlamına gelmektedir. Ölüm izinler çalışanların çalıştıkları gruplara göre farklılık gösterebilmektedir.

Ölüm izni kimlere ve hangi akrabalar için verilir?

Ölüm iznini kullanmak için öncelikle hangi akrabalarınız için ölüm izni alacağınızı bilmeniz gerekmektedir. Ölüm izni çalışanların anne veya babasının, eşinin, kardeşinin veya çocuklarının vefatında verilebilmektedir. Eşlerinin annesinin veya babasının ölümünde ise izin verilmemektedir. Bu durumlarda ancak yıllık izin veya ücretsiz izin kullanılabilir.

Ölüm izni ne kadar süre için verilir?

Ölüm izni çalışma grupların göre değişiklik gösteriyor demiştik. Şimdi detaylıca izinlere inelim. Öncelikle işçilerin ölüm izin sürelerine gelecek olursak işçiler yani devlet memuru pozisyonun olmayan kişiler yakınlarından birini kaybettiklerinde 3 gün ücretli izin kullanabilirler.

Devlet memurları yani 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olanlar ölüm izinlerini 7 gün olarak kullanabilirler. Yakınlık derecelerini belirttiğimiz akrabaları dışında herhangi bir yakınını kaybetmiş olan memurlar amirlerinin verecekleri mazeret izinlerini alarak izne çıkabilirler.

Öğretmenler de 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi oldukları için diğer memurlarla aynı haklara sahiptirler. Öğretmenler aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı Personeli İzin Yönergesi'ne de dahil oldukları için bazı konularda farklı durumlar ortaya çıksa da ölüm izni konusunda diğer memurlarla aynı şekilde 7 gün izin alabilirler.

Askerler ise belirttiğimiz yakınlık derecesine sahip akrabalarından herhangi birini kaybettiklerinde 10 gün izin alabilmekteler ve bu 10 günlük süre askerliğe dahil edilmiştir.

Ölüm izninin başlaması

Bu konuda farklı fikirler olsa da genel kanı ölümün gerçekleştiği gün olarak kabul edilmiştir.

Ölüm izni daha sonra kullanılabilir mi?

Ölüm izninin ölüm gerçekleştiği gün kullanılmaya başlandığını söylemiştik. Bundan dolayı ölüm izninin daha sonra kullanılma gibi bir durumu söz konusu olmayacaktır.

Ölüm izni nereden alınır?

Ölüm izni için çalışılan kuruma verilecek olan bir dilekçeyle alınacaktır. Bu izne dair dilekçeyi bir çok yerde rahatlıkla bulabilirsiniz. Dilekçeyi doğru bir şekilde yazıp kuruma verdikten sonra belirtilen izin süreleri dahilinde izinli sayılırsınız...

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN