Yeni yılda en az 10 bin TL maaş alacaklar! En az 3 yıl çalışmış herkes başvurabilir

Yeni yılda en az 10 bin TL maaş alacaklar! En az 3 yıl çalışmış herkes başvurabilir

Yıllardır kadro bekleyen sözleşmeli personeli sevindirecek haber geldi. Sözleşmeli personeli kadroya geçirecek yasa kapsamında nakil hakkı sağlanacağı gibi belediye çalışanları da memur kadrosunda yer alabilecek. İşte, milyonları heyecanlandıran kadro gelişmesiyle ilgili detaylar...

Kamuda görev alan öğretmen, sağlık personeli ve din görevlisi olacak şekilde ortalama 520.000 sözleşmeli personel bulunuyor. Sözleşmeli personeller, kadrolu memurlarla aynı işi yapmalarına rağmen farklı haklara sahipti. Çalışanlar arasındaki hakları eşitleyecek kadro müjdesi Cumhurbaşkanı tarafından verildi.

Bu kapsamda; sözleşmeli personelin kadrosu geçmesinde üç sene çalışma şartı ile bir sene de aday memurluk süresi olacak. Yani sözleşmeli personelin kadroya geçişi 3+1 yıllık süre içinde gerçekleşecek. Özellikle belediye çalışanlarının kadroya geçişiyle alakalı merak edilenleri Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu kaleme aldı. İşte Sarısu'nun konuyla ilgili merak edilenlere yanıtı...

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMASINA GÖRE SÖZLEŞMELİ PERSONEL MEMUR KADROSUNA GEÇİRİLİYOR MU? HERHANGİ BİR ŞART ARANACAK MI?

Kamudaki sözleşmeli personel hemen kadroya geçirilmiyor. Sözleşmeli personel olarak 3 yıl çalışan personel, önce memur adayı yapılacak. Bir yıl memur adayı olarak çalıştıktan sonra memur kadrosuna geçirilecek.

MAHALLİ İDARELERDE SÖZLEŞMELİ OLARAK ÇALIŞAN PERSONEL DE MEMUR KADROSUNA GEÇİRİLİYOR MU?

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından, mahalli idarelerde çalışan sözleşmeli personelden 3 yılı dolduranların mahalli idarelerde 1 yıl memur adayı olarak çalıştıktan sonra memur kadrosuna geçirileceği anlaşılıyor.

sözleşmeli kamu çalışanlarına kadro

SÖZLEŞMELİ PERSONELDEN ÜÇ YILINI DOLDURMAYANLAR MEMUR KADROSUNA GEÇEMEYECEK Mİ? ÜÇ YILI DOLDURMAYANLAR MEMUR OLMAYA HAK KAZANMIYOR MU?

Sözleşmeli personelin kadroya geçmesi esaslı bir statüye bağlanıyor. Sözleşmeli olarak çalışanlardan üç hizmet yılını dolduranlar otomatik olarak memur adayı yapılacak ve bir yıl da memur adayı olarak çalışmasından sonra memur kadrosuna geçirilecekler. Böylece sözleşmeli personel, her yıl kadroya geçme peşinden koşmayacak. Çünkü sözleşmeli personelin kadroya geçmesi bir usul ve esasa bağlanıyor. Sonuç olarak kadro yasasının yürürlüğe girdiği tarihte, üç yıllık hizmet süresini doldurmayan personelin hakkı kaybolmuyor. Sözleşmeli olarak çalışmasını üç yıla tamamladığında, memur adayı olacak. Bir yıl da memur adayı olarak çalıştıktan sonra memur kadrosuna geçecekler. Yani kanun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla hizmeti süresi üç yıl olmayanlar herhangi bir hak kaybına uğramayacak.

CUMHURBAŞKANI TARİH VERDİ Mİ? SÖZLEŞMELİYİ KADROYA GEÇİRECEK KANUN NE ZAMAN ÇIKACAK?

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından; hazırlıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen, ‘kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi’ konusunda yapılan çalışmanın son aşamaya geldiği ve muhtemelen aralık ayında Meclis’e sunulacağı anlaşılıyor. Çünkü Cumhurbaşkanı bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis’e sunularak hayata geçmesini sağlayacaklarını belirtti. Aralık ayında yasa tasarısının Meclis’e sunulması halinde, yıl sonuna kadar veya en geç ocak ayının ilk haftasında yasalaştırılarak yürürlüğe konur.

SÖZLEŞMELİLERİN KADROYA GEÇME SINAVI VE HEYECANI BAŞLADI. SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA GEÇMESİNİ SAĞLAYAN KANUN ÇIKTI MI?

Sözleşmeleri kadroya geçirecek kanun henüz çıkmadı. Sözleşmelilerin sevinmesi ve heyecanlanması, Cumhurbaşkanı’nın Kabine Toplantısı’ndan sonra yaptığı, sözleşmelilerin kadroya geçmeleri yönündeki açıklamadan kaynaklanıyor.

SÖZLEŞMELİLERİN MEMUR KADROSUNA GEÇİRİLMESİNDEN SONRA SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASI SONLANDIRILACAK MI?

Sözleşmelilerin bir yasa çıkartılarak memur kadrosuna geçirilmesinden sonra, sözleşmeli çalıştırılmasına son verilmeyecek. Tam tersi sözleşmeli çalıştırma ve sözleşmelilerin memur kadrosuna geçirilmesi, bir usul ve esasa bağlanarak kurumlaştırılıyor.

sözleşmeli kamu çalışanlarına kadro

SÖZLEŞMELİ PERSONELDEN MEMURLUĞA GEÇME KAPSAMINDA OLANLARIN, YASA ÇIKTIĞI ZAMAN KADROYA GEÇMESİ ŞART MI? YOKSA İHTİYARİ Mİ?

Sözleşmeli personelden üç yılını dolduranlara memur adayı olma hakkı veriliyor. Ancak burada sözleşmelinin kadroya geçme mecburiyeti yok. İsteyen geçer, istemeyen geçmez. Nitekim Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki “Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları, görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır” şeklindeki açıklamasından, kadroya geçmeyenlerin görev süreleri sonuna kadar çalışacakları, sözleşmelerinin bitim tarihi itibarıyla kadrolarının kaldırılacağı anlaşılıyor.

KADROYA GEÇEN MEMURUN KURUMLAR ARASINDA NAKİL HAKKI OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı, kadroya geçen personelin, kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacağını bildirdi. Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından, 3 yıl sözleşmeli olarak çalıştıktan sonra memur adayı yapılan sözleşmeli personelin, bir yıl da memur adayı olarak çalışıp kadroya geçtikten sonra kurumlar arası nakil hakkına kavuşacağı anlaşılıyor.

KAMUDA ÇALIŞAN TÜM SÖZLEŞMELİ PERSONEL KAPSAMDA MI YANİ SÖZLEŞMELİLERİN HEPSİ KADROYA GEÇİRİLECEK Mİ?

Kamudaki tüm sözleşmeli personel kadroya geçirilmiyor. Kamuda 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini kapsamda. 96 bin kişi kapsam dışında kalıyor.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN